Арнаудовите четения събират български и чуждестранни учени в РУ

06:26, 23 окт 15 25 151 Шрифт:
Topnovini
Деветото издание на Арнаудовите четения в Русенския университет ще събере близо 90 български и чуждестранни учени от над 20 университета и научно-изследователски центъра. Конференцията ще се проведе на 23 и 24 октомври. Официалното откриване е днес от 14:00 часа в зала „Сименс“ (2Г.204, Учебен корпус 2) на университета.

В тазгодишното издание ще се включат изследователи от музеи в България, от Държавния архив, учители, докторанти, студенти. Международното участие е от Волгоградския държавен университет и Волгоградския държавен социално-педагогически университет (Русия), Йерусалимския университет (Израел), Университета в Нови Сад (Сърбия) и Тернополския национален педагогически университет (Украйна), съобщават от РУ "Ангел Кънчев".

Пленарни доклади ще изнесат чл.-кор. проф. д.ф.н. Стоян Буров от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и проф. д.ф.н. Албена Георгиева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Деветото издание на Арнаудовите четения е посветено на 70-годишнината от създаването на Русенския университет.

Началото на международния научен форум, наречен Арнаудови четения, се поставя през 1998 година, когато през октомври, по инициатива на катедра Български език, литература и изкуство, в Русенския университет се провежда конференция, посветена на 120 години от рождението на акад. Михаил Арнаудов. Тогава научният ръководител на форума проф. дфн Тодор Ив. Живков прави предложение в Русенския университет да се провеждат през година Арнаудови четения.

Основни организатори на проявите са Научният център по фолклор и литература „Св. Димитър Басарбовски" към Русенския университет, катедра Български език, литература и изкуство и Регионалният исторически музей – Русе.

Докладите на форума се разпределят тематично в следните секции: „Фолклор и етнология", „Литературознание", „Езикознание" и „Михаил Арнаудов". Сред участниците са представители на авторитетни научно-изследователски центрове – Институт за фолклор, Институт за литература, Институт по български език при БАН, колеги от български и чуждестранни университети:

В София, Велико Търново, Благоевград, Шумен, Белград, Волгоград, Тараклия – Бесарабия и др., от Етнографския музей – Скопие, изследователи от Асоциацията по антропология, етнология и фолклористика „Онгъл". Участват фолклористи, етнолози, литератори и езиковеди от Русия, Македония, Сърбия, Швейцария, Швеция и други.​

В основата на форума стои идеята за утвърждаване на Русе – родното място на акад. Михаил Арнаудов – като хуманитаристичен център на научни работници и изследователи, като идеята е Арнаудовите четения да се превърнат в мост между поколенията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.