Софиянци ще гласуват за кмет с най-дългата бюлетина

16:59, 22 окт 15 / Общество 25 219 Topnovini
Централната избирателна комисия представи днес бюлетините за предстоящите местни избори и референдума за електронното гласуване в неделя. Тази година столичани ще могат да дадат своя вот, освен по традиционния начин, и машинно.

От ЦИК съобщиха, че за кмет на община най-дългата бюлетина е в София - 21 са кандидатите за кмет.

Всеки, който реши да заложи на технологията, е добре да е подготвен за първия си опит при машинно гласуване. След като член на секционната комисия провери документите ви, ще влезете зад параван, много по-малък от тъмната стая, в която сте гласували всеки път. Там се намира машината. Бутонът, който виждате на снимката ще бъде на около 15-20 метра разстояние извън паравана и се натиска от председателя на комисията.

Бюлетината до голяма степен повтаря хартиения вариант - като големина на шрифта, надписи, преференции и кръгчетата, в които се отбелязва вотът. Различното е, че е разположена на три екрана, поради дългите списъци. Смяната на екраните става с достатъчно големи бутони. След като сте избрали партията, за която искате да гласувате и кандидата, когото ще изберете с преференция, натискате бутона „гласувам“. Той се намира в долния десен ъгъл на монитора.

След като сте натиснали „гласувам“ се появява друг контролен екран, на който трябва да потвърдите вота си и тогава излиза окончателната разписка. Тя се сгъва и поставя в отделна урна от тази за хартиените бюлетини. Разписката е контролна, реалният вот се преброява електронно. Тя може да послужи при евентуално оспорване на резултата от машинното гласуване и не бива да остава във вас.

Ако държите да гласувате по традиционния начин, ще получите четири бюлетини – за избор на кмет на община, общински съвет, кмет на район и за национален референдум. Горната част на бюлетините, с изключение на тази за референдума, има пунктирна линия. Тя се откъсва от член на секционната комисия. От ЦИК предупреждават столичани да наблюдават действията на членовете на комисията. В случая, откъсването на тази част от листа трябва да стане пред вас, а не предварително. На гърба на бюлетината има място за 2 печата. Първият се поставя преди членът на комисията да ви даде бюлетината, а вторият - преди да я пуснете в урната.

Гласувате за общински съветници като поставяте знак „Х” или „V” в квадратчето с номера на избраната от вас партия, коалиция или независим кандидат. За да е действителен гласът ви, трябва да сте гласували за партия, коалиция или независим кандидат в едно от квадратчетата. Ако има предпочитание към някой от кандидатите на партия или коалиция, може да постави знак „Х” или „V” в кръгчето, в което е отпечатан неговият номер в кандидатската листа. Ако не сте гласували и в кръгче, или сте гласували в повече от едно кръгче, гласът ви се брои за партията или коалицията, а предпочитанието - за водача ѝ. Това което изразява по еднозначен начин вашия вот.

Бюлетина за референдума се получава от избирателя заедно с бял, непрозрачен плик.  От едната страна на бюлетината е изписан въпросът. От другата страна в квадрати са изписани ‘’Да’’ и ‘’Не’’ . Бюлетината се сгъва, слага се в плика, излиза се от кабината за гласуване и пликът се пуска в кутията.  След като излезете, се поставя вторият печат от член на комисията и след това пускате бюлетините в урната.

По списък 6 363 238 са българите, имащи право на глас. 523 пък са заявленията на граждани от ЕС, подали декларация за избирателно право. Секциите в страната ще са 12 314, а зад граница – 294. Осем социологически агенции ще работят екзит пол резултатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!