Иманяри обжалват условните си присъди във Варна

12:48, 22 окт 15 / Крими 25 427 Шрифт:
Topnovini
Димитър Димитров от Разград и неговите съграждани Добромир Стоянов и Калин Петров, осъдени от Разградския окръжен съд за търсене на археологически находки с металотърсачи, без да имат разрешително за това, обжалваха днес пред Апелативен съд Варна условните си присъди. 

На 12 октомври 2014 година, в землището на с.Попина, област Силистра, тримата в съучастие като съизвършители, търсили артефакти, въоръжени с технически средства, които не били регистрирани. Всеки един от тях получил условна присъда – 1 година "лишаване от свобода”, отложена с 3 годишен изпитателен срок и по 5000 лева глоба.

Припомняме, че служители на Гранично полицейско управление Силистра забелязали колата на иманярите в района на с.Гарван - местността "Лозята”, до разклона за с.Попина. Полицаите наблюдавали действията на подсъдимите, които на равни разстояния един от друг старателно „претърсвали” с металотърсачи неизораната нива. Тъй като районът бил чест обект на иманярски набези граничарите решили да извършат проверка. Иззели от иманярите 16 находки. Експертиза установила по-късно, че само една от тях ( част от кръст ) може да бъде отнесена към средновековието – X – XII век, но без да има културно-историческа стойност и да бъде национална богатство. Археолозите припомнят, че Североизточна България е била център на Първото българско царство, а специално в с.Гарван е имало крепост от този период. 

Както пред първата съдебна инстанция, така и днес в своята жалба пред Апелативния съд подсъдимите твърдят, че като членове на БАТСЗМ (Българска Асоциация за търсене на самородно злато и метеорити ) са търсили именно такива обекти, а не артефакти. Тримата настояват за пълното им оневиняване. Според държавното обвинение присъдата е справедлива.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама