Мъж, насилил и обрал баба си, обжалва 10-годишна присъда пред Варненския апелативен съд

12:05, 22 окт 15 / Крими 25 203 Шрифт:
Topnovini
Варненският апелативен съд разгледа жалбата на Севдалин Христов от с. Мостич, община Велики Преслав, срещу 10-годишна присъда на Окръжния съд в Търговище (ТОС), който признал вината на подсъдимия затова, че изнасилил баба си, ограбил я чрез насилие и отново с побой направил опит да ограби и дядо си. В началото на юли тази година, при условията на съкратено съдебно следствие и пълно признаване на вината и фактите по делото, първата съдебна инстанция присъди по 15 години затвор на Христов за всяко едно от трите тежки, умишлени престъпления. Заради привилегията на тази процедура наказанието е било редуцирано на 10 години затвор при първоначален "строг” режим. Подсъдимият е осъден да заплати обезщетение на баба си в размер на 2000 лв и 500 лева на пострадалия старец. 

Пресслужбата на съда припомня, че през февруари тази година 34-годишният овчар гостувал със жена си в с.Кралево, община Търговище. След полунощ на 24 февруари, пийналият мъж отишъл без покана в дома на баба си, за да поиска пари. Посрещнал го 84-годишният му дядо, който Севдалин заключил в една от стаите. Нахлул при баба си и започнал да я удря където свари, оставайки глух за молбите й да спре. 

Влачил и блъскал безпомощната 73-годишна жена из цялата стая докато сломи съпротивата й. Накрая я изнасили брутално. Претършувал из вещите й и взел единствените 40 лв, които намерил. Плячката му се видяла малко и прехвърлил яростта си върху дядото. Удрял го без жал по цялото тяло с парче арматурно желязо и настоявал да получи 160 лв. Не получил парите, но оставил стареца едва след като изпаднал в безсъзнание. 

Съдебно медицинска експертиза установила по-късно множество контузно-разкъсни рани по телата на възрастните хора, счупени били 2 ребра на бабата, лакетна кост и подбедрица на дядото. Всички увреждания, причинили трайни здравословни проблеми на старците и били квалифицирани като средни телесни повреди. Подсъдимият е бил осъждан 2 пъти - за причиняване на телесна повреда и за хулиганство и всеки път с проява на агресия.

Севдалин Христов обжалва пред Варненския апелативен съд първоинстанционната 10- годишна присъда на ТОС, смята че тя не била справедлива и съобразена със  смекчаващите вината обстоятелства. Като такива адвокатът му сочи констатираната от СМЕ лека умствена изостаналост, която според експертите не е психическо заболяване, пълните му самопризнания и необходимостта да полага грижи за двете си деца.

Представителят на Апелативна прокуратура счита, че присъдата е справедлива и е резултат от правилната преценка на събраните доказателства. Обвинението припомня, че и при двата грабежа, продължили дълго време е употребена значителна сила, а подсъдимият е изнасилил жената, която го е отгледала.

Апелативният съд във Варна ще се произнесе с решение в установения от закона 30-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама