Природният газ с най-ниска цена от 4 години насам

11:13, 22 окт 15 / Общество 25 199 Шрифт:
Topnovini
Природният газ тази зима е с най-ниска цена от 4 години насам, доближавайки се до нивата от 2011 г. За киловатчас енергия, произведена със синьо гориво, българските домакинства плащат по 4,8 евроцента, сочат данните на Евростат за тази година. Това е с 23% по-евтино от средноевропейското равнище.

В Европа за киловатчас домакинствата заплащат средно 6,2 евроцента. Най-скъпо е в Швеция, където за бита цената е 11,3 евроцента. В Словения, Гърция и Германия произведената енергия от природен газ струва 6,8 евроцента за киловатчас. Битът в Хърватия например плаща като у нас.

Покупната цена на газа се изменя на всеки три месеца, като тя е обвързана със стойността на алтернативните енергоносители и на курса на долара спрямо лева. За 8 години цената на синьото гориво в България се е повишила с 1 евроцент за киловатчас.

Данните на статистическата служба сочат още, че газът у нас е в пъти по-евтин от останалите европейски страни през последното десетилетие. Междувременно според доклад на Международната енергийна агенция делът на природния газ в енергийния микс ще продължи да се покачва с 2% на година до 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.