13 години и 4 месеца ще лежи в затвора убиецът от Невестино

14:37, 21 окт 15 / Крими 25 205 Шрифт:
Topnovini
Бургаският окръжен съд наложи наказание 13 години и 4 месеца лишаване от свобода на Венцислав Делев за убийството на 74-годишния Тодор Атанасов в карнобатското село Невестино. 19-годишният младеж е признат за виновен в това, че на 23 ноември 2014 г. между 16.00 и 17.00 часа умишлено умъртвил възрастния мъж чрез нанасяне на удари с дървен сап и посичащ предмет, като деянието е извършено с особена жестокост. Според обвинителния акт Делев е причинил единайсет рани на пострадалия в областта на главата. Съдът го оправда по повдигнатото обвинение да е извършил деянието по особено мъчителен начин за пострадалия.

Днес Окръжният съд допусна делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият се призна за виновен и потвърди фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Делев даде съгласие събраните в досъдебното производство доказателства да бъдат ползвани от съда при постановяване на присъдата.

В процеса като частни обвинители и граждански ищци бяха конституирани двете дъщери на Тодор Атанасов. По тяхно искане съдът допусна до разпит само един свидетел, който даде показания във връзка с претендираното от тях обезщетение в размер на по 250 хил. лева за причинени неимуществени вреди.

Представителят на държавното обвинение пледира, че поддържа обвинението и счита фактите, посочени в обвинителния акт, за доказани. Той намира, че всички материали по делото напълно кореспондират с направените самопризнания от подсъдимия. Според него престъплението е извършено с особена жестокост и по особено мъчител начин за пострадалия, като са му нанесени 11 удара в областта на главата. Прокурорът поиска на Делев да бъде наложено максимално предвиденото наказание лишаване от свобода за срок от 20 години, като при постановяване на присъдата съдът да отчете младата възраст на подсъдимия и след редуциране на наказанието той да изтърпи 13 години и 4 месеца лишаване от свобода.  Прокурорът посочи, че деянието е извършено само четири месеца, след като Делев е навършил пълнолетие.

Уточняваме, че за извършено престъпление законът предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.

Защитникът на Делев пледира съдът да го оправдае по квалифициращото обстоятелство посочено в обвинителния акт, че деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития. Според адвоката деянието е безспорно доказано, но в обвинителния акт липсват данни, които да обосновават правен извод за причиняване на смърт по особено мъчителен за жертвата начин. Той посочи, че противоречия по фактите няма, но те не са анализирани правилно от прокуратурата. Защитникът предостави на съда да прецени какво наказание да наложи на подсъдимия. Той помоли само при индивидуализирането на наказанието съдът да вземе предвид младата възраст на Делев и обстоятелството, че у него е предизвикано раздразнение от страна на жертвата.

В последната си дума Делев изрази съжаление за стореното от него.

След като се запозна с аргументите на страните и събраните доказателства по делото и като взе предвид младата възраст на подсъдимия, съдебният състав присъди на Делев наказание 20 години лишаване от свобода, което след редуциране с 1/3, предвид реда, по който се води съдебното производство, го осъди на 13 години и 4 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор. Съдът разпореди да бъде приведено в изпълнение и наложено на подсъдимия наказание от 6 месеца лишаване от свобода по предходно негово осъждане за кражба, което е било отложено за изпитателен срок от две години.

Бургаският окръжен съд осъди Делев да заплати по 100 000 лв. обезщетение на гражданските ищци за причинени неимуществени вреди.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама