800 диабетици от община Поморие имат шанс за безплатни профилактични изследвания

14:27, 21 окт 15 / Общество 25 324 Шрифт:
Topnovini
Пациенти от Поморие инициираха  учредяване  на Сдружение на диабетика, което да стане част от ресурсна мрежа „Синият кръг на надеждата”. От години подобни организации оказват незаменима помощ на диабетно болните в Бургас, Камено, Карнобат, Царево и Средец.  По молба на местните хора и с помощта на д-р Васил Костадинов, представители на сдруженията споделиха своя опит с близо 100 души в Поморие. От своя страна д-р Васил Костадинов, който е управител на Медицинска лаборатория „Лина”,  пое ангажимент  да осигури безвъзмездно  два пъти в годината  основните профилактични изследвания на членовете на бъдещето сдружение.

„Профилактиката на социалнозначимите заболявания в община Поморие е моя основна цел. При нея  трябва да се обърне внимание на две основни групи – учениците и пенсионерите, които са изложени на най-голям риск от развитието  диабет”, каза д-р Костадинов, кандидат за общински съветник на ПП „Зелените” в Поморие.

„Учредяването на сдружението ще позволи на хората с диабет да извършват нужната превенция, за да не развиват усложнения. Нашият най-голям успех е, че сред членовете ни в Бургас има и 37 души на възраст от 81 до 93 години, които водят нормален живот, благодарение на грижите, които полагат за здравето си”, каза Радка Жекова, председател  на Регионално сдружение „Диабетни грижи” – Бургас. Снощи тя, председателят  на общинско сдружение „Пламък на надеждата” в Камено - Иванка Мирянова и председателят на Сдружение с нестопанска цел „Нов живот” в  Карнобат - Росица Вангелова споделиха колко е важна превенцията в борбата с диабета.  На срещата, която се състоя в Здравница „Сан Марина”, присъства и най-възрастният диабетик в Поморие, който е на 78 години и е баща на д-р Васил Костадинов.

Голяма част от дейността на лабораторията, в която работи д-р Костадинов,  е свързана именно с диабета – една от най-разпространените болести в световен мащаб. 

„В Поморие диабетно болните са 800 души, като 300 от тях са инсулинозависими. Средствата, които Здравната каса отпуска,  не достигат  за профилактиката  и лечението. Диабетът изисква не само преглед, но и консултация с почти всички видове специалисти – невролози, съдови хирурзи, кардиолози, терапевти, травматолози, както и  изследвания на кръвоносните съдове и  лабораторни анализи.  Затова  парите,  които отпуска Здравната каса на общопрактикуващите лекари и ендокринолозите, не достигат. Поради тази причина мога да помогна на Сдружението на диабетика в Поморие, като два пъти в годината поема профилактичните изследвания на неговите членове”, сподели д-р Костадинов.

От години той е сред консултантите на Сдружение „Диабетни грижи” – Бургас и извършва изследванията на членовете на преференциални цени. Председателят на сдружението Радка Жекова каза, че благодарение на вниманието и грижата на д-р Костадинов при близо 11 души са открити тежки анемии, а при още 7 навреме са установени  други заболявания.  Сред диабетиците, които подеха инициативата за учредяване на сдружение и в Поморие, бе Желязко Атанасов. По негови думи,  чрез официализиране на организацията,  болните ще могат да се обърнат за помощ към Общинския съвет и Общината. От сдруженията в региона дадоха пример, че в техните общини  имат правото да използват безплатни абонаментни карти за градския транспорт, както и помещения, в които да извършват дейността си.

Освен диабетно болни на срещата присъстваха и хора на хемодиализа от Поморие, на които три пъти седмично се налага да пътуват до Бургас и Несебър. Пред тях д-р Костадинов представи идеята си за изграждане на Център за хемодиализа в МБАЛ-Поморие. Предложението бе подкрепено от д-р Снежанка Планска, която има дългогодишен опит в работата с диализно болни. Тя заяви, че подобен център ще е полезен както за жителите на Поморие, така и за медицинския туризъм в града.

„Надявам се  програмата, която предложих, да бъде възприета от бъдещия Общински съвет, защото е насочена изцяло към здравето на поморийци”, каза д-р Костадинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.