Бюджетният дефицит за 2014 г. е 5.8%

13:56, 21 окт 15 / Икономика 25 168 Шрифт:
Topnovini
Бюджетният дефицит на България за предходната година се оказа цели 5.8%, а не 2.8%, както обяви предварително Министерството на финансите. Разликата между предварителните и окончателните данни за дефицита в размер на 2 489 млн. лв., или 3.0% от БВП, се дължи основно на включването на Фонда за гарантиране на влоговете в банките към сектор "Държавно управление", разясняват от Националния статистически институт (НСИ). 

До 2013 г. методологическите критерии на Евростат поставяха ФГВБ като единица, класифицирана в сектора на финансовите институции, без операциите по баланса му да оказват влияние върху дефицита на сектор "Държавно управление“. Вече обаче фондът е част от сектор "Държавно управление“ и изплатените от него 3.7 млрд. лв. за гарантираните влогове във фалиралата Корпоративна търговска банка променят съществено картинката с бюджетния дефицит.

Така бюджетният дефицит за миналата година е 4 826 млн. лв. Дългът ни пък е 22 560 млн. лв., или 27%.

"Въпреки ревизията на данните за дефицита на България за 2014 г. не се очаква стартиране на процедура по прекомерен дефицит срещу страната ни, тъй като поетите от ФГВБ задължения през 2014 г. са с временен характер и няма да имат отражение върху дефицита за следващи години. В недалечното минало е имало подобни случаи, когато държави членки са регистрирали дефицит над референтната стойност, но поради отчитането на фактори с временен характер, Комисията не е откривала процедура по прекомерен дефицит", казват от Министерството на финансите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама