Община Русе е в сериозен дълг към по-малките футболни отбори

11:39, 21 окт 15 / Политика 25 143 Шрифт:
Topnovini
За изминалите 4 години спортът в Русе според бившия кмет Стоилов е получил значителен тласък в своето развитие. Всъщност това не е точно така. По селата най-масово практикуваният спорт - футболът все още изпитва сериозни затруднения. Людмил Любенов - президент на ФК "Сокол" Червена вода споделя за част от несгодите, които изпитва той във времето, което отдава в името на това едно от най-големите села в русенската община да има свой собствен отбор.

В никакъв случай не може да се говори само за недостатъците в подобно занимание, но в случая, когато става дума за липса на пари и адекватно финансиране, трябва да се зададат няколко въпроса. Първо - по какъв начин следва да се подходи, за да може и ФК "Сокол" - Червена вода да получи част от общинската субсидия, която възлиза на 1000 лв. годишно? Второ - трябва ли президентът на отбора да има определена членска карта в управляващата партия, за да може да се ползва от "облагите" на нормалното отношение от страна на администрацията на кмета?

ФК "Сокол“ - Червена вода е основан през 2007 година като правоприемник на някогашните –„Левски” и „Сокол”, след 10-годишно отсъствие от футболната карта на област Русе.

Към настоящия момент тимът е съставен предимно от бивши юноши на русенските "Дунав" и "Аристон" плюс задължителното присъствие на няколко известни и опитни русенски футболисти през последните 2-3 сезона като Величко Великов, Мариян Тодоров, Димитър Димитров, Самир Мъстънов. Поради непрестанните грижи, които Людмил Любенов - Люси полага, теренът на който играят червеноводчани е може би един от най-хубавите в областта, Нещо повече, амбицията, с която играят момчетата, въпреки трудностите, е превърнала тима на "Сокол“ - Червена вода в най-негостоприемния домакин, като почти няма загуба на собствен терен. През сезон 2014/2015 отборът извоюва 3-то място, а през 2013/2014 се класира на престижната 2-ра позиция.

За последните 9 години Община Русе не е дала нищо, за да може нормално да се развива спортната дейност на територията на село Червена вода. Кандидатът за общински съветник от листата на ПАТРИОТИТЕ-ВМРО Людмил Любенов поставя именно местния спорт на първо място сред своите приоритети, ако бъде избран. Според Любенов, внимание от страна на Общината трябва не само към големите отбори, които безспорно са важни, но и към т.нар. "селски" тимове, които до голяма степен се явяват школа за млади таланти.

В Хартата за честно управление, която предлага кандидатът за кмет Искрен Веселинов се установява адекватен подход за спортната политика на Общината. Русе трябва да продължи да развива спортната си инфраструктура, за да осигурява възможност за пълноценен отдих и физическо развитие на гражданите. В същото време, трябва да се поддържат и водещите спортни клубове, които определят имиджа на града в национален и европейски мащаб, но и по-малките такива, които спомагат малките населени места в Общината да изградят своя спортен облик.

Крайно време е за основен ремонт на Градския стадион, за да бъде модернизиран той и да отговаря на изискванията на ХХІ век. Това включва подмяна на тревното покритие, изграждане на нова покрита трибуна и осветление, за да могат да се играят вечерни мачове, каквито са изискванията за „А“ група. Трябва да бъде довършено и поставянето на седалки по секторите зад двете врати.

След години абдикация от спорта, крайно време е Общината да спре да бъде мащеха на футболните отбори.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама