РИОСВ – В.Търново предостави Червената книга на България на пет институции в региона

08:39, 21 окт 15 / Общество 25 264 Шрифт:
Topnovini
РИОСВ – Велико Търново предостави комплекти от Червената книга на Република България на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово, Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново, на Зоопарка в Габрово, Зоокъта в Павликени и на Музея по палеонтология в Елена, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Изданието на български и английски език е на разположение на посетителите на Информационния център на инспекцията, а електронният вариант на Червената книга е публикуван на сайта на РИОСВ – Велико Търново.

Червената книга на Република България е съвместно издание на БАН и МОСВ. Книгата е в три тома – „Растения и гъби“, „Животни“ и „Природни местообитания“ на български и на английски език, придружено от електронна версия на български език. Представени са 808 вида застрашени растения и гъби, 287 застрашени животни и 166 природни местообитания.  

България е шестата държава в света, събрала в Червена книга застрашените от изчезване растения и животни. В новото издание, степента на застрашеност на видовете е определена съгласно международно приети критерии и стандарти.

Върху книгата от 2002 г. до сега са работили над 200 учени, специалисти и природозащитници от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН, Националния природонаучен музей при БАН, Софийския, Пловдивския и Лесотехническия университет, неправителствени организации и дружества. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама