БХК откри разминавания във версиите на афганистанците и МВР за инцидента край Средец

18:31, 20 окт 15 / Общество 25 200 Шрифт:
Topnovini
Българският хелзинкски комитет (БХК) е установил разминавания между версията на МВР за инцидента край Средец, при който бе убит незаконен афганистански мигрант и твърденията на останалите афганистанци в групата.

В публикация на сайта си от БХК обявиха, че са разговаряли с 20 души от тях, които в момента се намират в разпределителния център в Елхово. Сред тях е и братът на убития афганистанец.

„При проведените разговори БХК установи съществени различия в официалната до този момент версия на МВР и властите за инцидента, за които счита, че българската общественост следва да бъде надлежно уведомена“, посочват от Комитета.

Според показанията на афганистанците, убитият се казва  Зияулах Вафа, на 19 години. Той е бил с непълнолетния си 17-годишен брат, който е разказал пред представители на БХК какво се е случило. Думите му са подкрепени и от всички останали в групата.

„Съгласно единодушните им показания групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи“, посочват от БХК. Хората от групата твърдят, че никой от тях не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите. След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки.

По думите на афганистанците, в този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, тоест общо четир. Понеже бягащите са били с гръб към полицаите, никой от тях не може да каже дали е стреляно във въздуха или директно по хората.

При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята, а другите, спират да бягат, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване.

„Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи“, казват от БХК.

От комитета заявяват, че тези „сериозни и съществени разминавания“ повдигат въпроси за „обективността на информацията, изнесена пред медиите, както и относно сериозността на намеренията на властите да разкрият и изнесат пред обществеността действителните обстоятелства за този трагичен случай.“

„Инцидентът повдига сериозни въпроси с употребата на огнестрелно оръжие, която не изглежда да е била абсолютно необходима при тези обстоятелства“, посочва БХК.

БХК припомня, че това не е първият подобен инцидент на българската граница. През есента на 2000 г. в района на отговорност на ГПУ Ивайловград, при опит за задържане на група от 91 души в гориста местност, гражданин на Ирак бе прострелян и убит от граничен патрул. В този случай както първоначалната версия, така и крайното заключение на прокуратурата отново бяха, че смъртта е причинена от рикошет от произведен във въздуха предупредителен изстрел.

„Петнадесет години по-късно българското общество е изправено пред сходни обстоятелства и идентични обяснения от страна на властите, и за съжаление – отново във връзка със същия фатален изход“, заявява Комитетът.

„Поради това БХК призовава към цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за това трагично произшествие. От особено значение за разследването е установяването на това, дали огнестрелното оръжие е употребено при условията на абсолютна необходимост, както изискват член 2 от Европейската конвенция за правата на човека и българското законодателство. Разследване в съответствие с международните стандарти за цялостност, независимост и безпристрастност е от първостепенно значение, за да се установят действителните причини и вина за трагичния инцидент, отнел живота на млад човек, тръгнал да търси закрила, сигурност и по-добро бъдеще.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама