„Булгартабак“ отговаря на Радан Кънев

17:26, 20 окт 15 / Общество 25 240 Шрифт:
Topnovini
Тютюневият холдинг, в който дял има и Делян Пеевски, „Булгартабак“ излезе с официално становище по повод готвеното увеличение на минималните осигурителни прагове, което няма да важи само за производството на тютюневи изделия.

Предложението е на социалния министър Ивайло Калфин. Ако то бъде прието най-облагодетелствани от това ще са именно "Булгартабак"и "Кингс табако", свързана със собствениците на "Винпром Пещера". Причината е, че в тези две дружества и дъщерните им фирми работят около 2/3 от служителите в сектора.

Предложението обаче не се понрави на лидерът на ДСБ Радан Кънев, който поиска среща с Калфин веднага след изборите. Според него предвиденото увеличение за останалите-7,5%, е прекомерно, а изключението за сектора с производството на тютюневи изделия е "лобистко".

Публикуваме становището без редакторска намеса:

Във връзка с административното увеличаване на минималния осигурителен праг и зачестилото в последните дни политическо говорене и недобронамерено намесване от страна на някои медии и политически лица на името на „Булгартабак Холдинг" АД, искаме да кажем :

В „Булгартабак Холдинг" АД и във всички дъщерни предприятия социалните осигуровки винаги са се заплащали на база реално получени заплати. Средният осигурителен доход в Булгартабак е с 250% по-висок от този за страната или 2,5 пъти повече спрямо средната работна заплата. В този смисъл, дружеството внася осигуровки в размер значително по - висок от минималния осигурителен праг, включително голяма част от нашите служители се осигуряват на осигурителния максимум.

Само за последните 3 години компанията е внесла около 32,5 млн. лв. под формата на осигуровки.

Дружеството осигурява значителни приходи в бюджета на държавата. За последните четири години сме внесли под формата на дaнъци, осигуровки и акцизи около 3 млрд. лв., а само за 2014 г. сумата възлиза на приблизително 700 млн. лв.

Поради това считаме, че дискутираното административно увеличаване на осигурителния праг и допуснатото изключение в сектора „Производство на тютюневи изделия" нямат пряко отношение към размера на внасяните от „Булгартабак Холдинг" АД осигуровки, като други коментари имат единствено манипулативен характер.

В този смисъл, няма да останем безучастни срещу опитите да бъде дискредитирано доброто име на едно търговско дружество с безупречен икономически и социален профил. Ние сме отговорна към служителите си компания, изряден платец към държавата и не желаем да бъдем замесвани в политически и медийни манипулации. 

Българската икономика се нуждае от подкрепа и развитие. Уронването на престижа на българските компании допринася само за дестабилизация на сектора. Заставаме до всяка една българска компания и когато има критика, нека бъде градивна и подкрепена с доказателства.

От ръководството на „Булгартабак Холдинг" АД

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама