Осъдиха на 30 г. затвор Георги Бабата, опитал да убие Галина в „Славейков”

15:58, 20 окт 15 / Крими 25 209 Шрифт:
Topnovini
Наказание 30 години лишаване от свобода в затвор при първоначален строг режим ще търпи Георги Андонов, по прякор Бабата, за опит за убийство на 27-годишната Галина Георгиева от Бургас и заради бягство от затвора. Днес Окръжен съд Бургас го призна за виновен в това, че на 4 юли 2015 год. в парка на ж.к. „Славейков“ с особена жестокост и по особено мъчителен начин при условията на опасен рецидив направил опит умишлено да умъртви младата жена, като с помощта на нож нанесъл множество прободни наранявания в областта на цялото й тяло. Опитът е довършен, но не са настъпили предвидените от закона и исканите от дееца общественоопасни последици на това престъпление, тъй като на пострадалата е оказана своевременна, животоспасяваща и висококвалифицирана медицинска помощ.

Съдебният състав призна за виновен Андонов и в това, че е избягал от затвора, в който е излежавал присъда от 10 години и 10 месеца, постановена от Окръжен съд Сливен. Бабата пребивавал в Затворническо общежитие от открит тип „Строител” към бургаския, като не се е завърнал от месечен домашен отпуск, разрешен за времето от 14.30 часа на 3-и юли до 14.30 часа на 5-и същия месец.

На посочената дата, когато е извършен опитът за убийство, той е бил все още в отпуск.

По молба на подсъдимия Окръжен съд Бургас разгледа делото по реда на съкратеното съдебно следствие. Преди това Андонов призна всички факти в обстоятелствената част на обвинителния акт и заяви, че не желае да се съберат доказателства за тях. В съдебното заседание той каза, че е извършил престъплението от ревност.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас пледира, че от събраните доказателства може да се направи безспорен извод, че Андонов е автор на деянието, за което му е повдигнато обвинение. Престъплението е извършено при условията на опасен рецидив, което сочи за изключително завишена обществена опасност както на подсъдимия като личност, така и на деянието с оглед характеристиките му. От 2009 год. той  търпи наказание в размер на десет години и десет месеца лишаване от свобода, наложено му за извършено убийство. Осъждан е многократно за тежки умишлени престъпления. Държавният обвинител предложи наказание доживотен затвор, което след редукция, на Андонов да бъде наложено наказание 30 години лишаване от свобода.

Защитникът на Андонов пледира за наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода.

Окръжен съд Бургас, след като изслуша становищата на страните и като взе предвид доказателствата по делото, осъди Стефанов на доживотен затвор за извършения опит за убийство. Предвид реда на съкратеното съдебно следствие, по който протича делото, това наказание е редуцирано на 30 години лишаване от свобода. По повдигнатото второ обвинение за бягство от затвора подсъдимият получи наказание 1 година и четири месеца лишаване от свобода, след редукция. Съдът определи на Андонов едно общо наказание за извършените от него деяния, а именно по-тежкото от тях - 30 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор. Това наказание беше присъединено към неизтърпяната част от наказанието му от Окръжния съд в Сливен.

Пострадалата не пожела да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец в процеса.

Присъдата на Окръжен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в града в 15-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама