ВАС потвърди ареста на крадец от Нови пазар

11:49, 20 окт 15 / Крими 25 262 Шрифт:
Topnovini
Състав на Варненския апелативен съд потвърди задържането под стража на Калоян Каинов от Нови пазар, разследван за кражби, извършени през пролетта на тази година в родния му град, в Каспичан и във Варна, както и за използване на чужда дебитна карта.

32-годишният мъж е в ареста от 19 април тази година, а миналата седмица Окръжният съд в Шумен остави без уважение молбата му за изменение на мярката за неотклонение. За да потвърди това определение на първата съдебна инстанция, днес Апелативният съд във Варна е споделил всички основания за законността на ареста на Каинов.

Пресслужбата на съда припомня, че той е привлечен като обвиняем за две кражби. Първата извършил на 14 април 2015 г. в Каспичан. При условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив той разбил чужд имот и откраднал цигари и портфейл, 4 броя летни гуми и толкова джанти - всичко на обща стойност 1000 лв.

Втората кражба е в същия период на годината, но този път Калоян посегнал на чужди автомобили във Варна и в Нови пазар – „Рено” Клио и „Опел” Корса. Според разследващите интензивната престъпна серия завършила в Каспичан, където Каинов теглил пари от чужда дебитна карта.

И Варненският апелативен съд намира, че трите престъпления са тежки, умишлени, извършени в условията на опасен рецидив и се наказват строго от закона. Събраните доказателства, сред които протоколи за доброволно предаване, експертни справки за дактилоскопни следи и други обосновават предположението, че Каинов е съпричастен към престъпната дейност за която е привлечен като обвиняем.

На аргументите на защитата, че вече 6 месеца мъжът е в ареста, съдът противопостави влязлата на 18 август тази година присъда на Варненския районен съд отново за кражба. Този факт води и втората съдебна инстанция до извода, че ако е на свобода Калоян може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава задържането под стража на Калоян Каинов, разследван за три тежки престъпления, извършени при условията на опасен рецидив, е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.