Хванаха нелегални с фалшиви документи, плащали по 10 000 долара

13:58, 19 окт 15 / Общество 25 170 Шрифт:
Topnovini
За 3 дни Районна прокуратура Свиленград образува шест незабавни и две бързи производства за нелегално преминаване на държавната  граница. Като обвиняеми са привлечени 13 чужди граждани.

На 16 октомври 2015 г. в 3 часа през нощта на влизане в страната от Турция в България през ГКПП-Капитан Андреево пристигнал автобус, пътуващ по линията Истанбул-София. При извършената паспортна проверка са задържани трима иракски граждани, които представили на служители на гранична полиция иракски паспорти с положени неистински визови немски стикери. Според обясненията им всеки от тях е платил на непознато лице в Истанбул, по 10 000 долара за поставяне на неистински немски визов стикер.

Районна прокуратура-Свиленград е повдигнала на трите лица обвинение за преминаване на границата без разрешение на органите на властта и за съзнателно използване на неистински или преправен документ.

На същата дата в друг автобус, пътуващ по линията Истанбул-София, са задържани други двама иракчани. Единият от тях представил при проверката чужд шведски паспорт, който му бил предоставен от другия иракчанин, пътуващ с него. Паспортът, който е истински, бил закупен от Истанбул за 700 долара. Целта на пътуването на лицето, използвало паспорта, е била Швеция.

На него му е предявено обвинение за преминаване на границата без разрешение на властите.

Вторият иракски граждани е привлечен като обвиняем за превеждане през границата на страната на лица или групи от лица без разрешение на надлежните органи на властта.

На 17 октомври 2015 г. около 15 часа на ГКПП-Капитан Андреево – гара при извършена проверка от граничните служители на товарен влак, пътуващ от Турция за България, са били открити двама афганистански граждани, скрити под последния вагон и легнали върху бутилките за въздух.

На двамата са предявени обвинения за преминаване на границата на страната без надлежно разрешение на властите. Те са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Същия ден в 20,35 часа на ГКПП-Капитан Андреево-гара в товарен влак, пътуващ от Турция за България, между контейнерите на вагоните са открити трима марокански граждани, които първоначално твърдели, че са сирийци, но впоследствие са им намерени документите за самоличност.

В същия влак върху осите, под един от вагоните, е намерено легнало друго лице, което  е установено, че е афганистански гражданин. Четиримата са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа.

На 18 октомври 2015 г. в 15 часа на ГКПП-Капитан Андреево-гара в товарен вагони са открити двама афганистански граждани, които според обясненията, са били качени във влака на жп гарата в Одрин от турски каналджия срещу сумата от по 500 долара на човек.

Те са задържани за 72 часа в следствения арест в Свиленград с постановление на наблюдаващия прокурор.

Същия ден около 16 часа на ГКПП-Капитан Андреево – гара в товарен вагон са били открити и задържани 16 лица - сирийски граждани, от които петима мъже, пет жени и шест деца. Лицата са заявили, че влизат в Република България, за да търсят закрила и убежище от войната в Сирия. Настанени са в разпределителен център в Елхово. Образувана е предварителна проверка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама