Осъденият за палеж в Созопол с три жертви Харакирито иска оправдателна присъда

13:02, 19 окт 15 / Крими 25 192 Шрифт:
Topnovini
Апелативният съд в Бургас разгледа образувано по жалба на Павел Господинов-Харакирито дело срещу осъдителна присъда, постановена от Окръжния съд, както и жалби на частните обвинители и граждански ищци в процеса.

Първата инстанция призна подсъдимия за виновен в това, че на 15 ноември 2012 г. на ул. "Тюлен" в Созопол запалил триетажна къща, собственост на "Дарик Имоти България" АД - София, на стойност 1 715 000 лв. Запаленото имущество има историческа стойност и от него са последвали значителни вреди на обща стойност 235 027 лева, както и е последвала смъртта на три лица, като деецът не е искал и не е допускал това. Господинов е осъден на 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието в затвор. Съдебният състав е осъдил Господинов да заплати на двамата пострадали, конституирани като частни обвинители и граждански ищци в процеса, обезщетение за неимуществени вреди за смъртта на майка им в размер на по 100 000 лв., ведно със законната лихва и е отхвърлил исковете за присъждане на обезщетение за смъртта на бабата и дядото на пострадалите.

Съдът го е оправдал по повдигнатото му обвинение за това, че пожарът е представлявал опасност за живота на други лица и е имало опасност той да се разпростре и върху други имоти, и за разликата на причинени вреди до размер на 236 027 лв.

Господинов обжалва присъдата само в осъдителната й част. Неговият защитник пледира пред въззивния съд да отмени присъдата и да постанови друга, с която да го оправдае и да го признае за невиновен и по това обвинение. Според пълномощника актът на първоинстанционния съд почива на предположения, основани само на първоначално дадените самопризнания от Господинов и е постановен при липса на каквито и да е преки и дори косвени доказателства, които да потвърждават вината на неговия подзащитен. Адвокатът счита, че при провеждане на наказателното производство са допуснати процесуални нарушения, довели до ограничаване на правото на защита на подсъдимия.                                      

Той поиска от въззивния съд да бъдат назначени повторни пожаро-техническа, физико-химична и съдебномедицинска експертизи. Съдебният състав намери това искане за неоснователно и го остави без уважение. Съдът посочи, че по делото вече са били назначавани такива и от заключенията им могат да се направят правни изводи.

В съдебната зала Господинов заяви, че е невинен и желае да бъде заловен действителният извършител на пожара. Той помоли съдът да го признае за невинен и да го освободи.

Частните обвинители и граждански ищци обжалват присъдата на Бургаския окръжен съд в оправдателната й част, както и искат наложеното наказание да бъде увеличено на 15 години лишаване от свобода, което е максимално предвиденото в закона за извършеното деяние. Днес те не се явиха в съдебното заседание. Чрез подадената жалба те молят Апелативния съд да признае Господинов за виновен и в това, че е имало опасност пожарът да се разпростре и върху други имоти и да го осъди, и за разликата на причинените вреди до размер на 236 027 лв. Повереникът е посочил, че присъдата на първоинстанционния съд в оправдателната й част е неправилна, тъй като не се основава на събрани по делото доказателства, от които се установява противното. Според него наложеното наказание е прекалено леко и не отговаря на обществената опасност на деянието и на дееца.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас посочи жалбата на подсъдимия за неоснователна, а акта на първоинстанционния съд за правилен и законосъобразен. Според прокурора авторството на деянието е безспорно доказано и не приема твърденията на защитника за липса на доказателства по делото. Прокурорът пледира, че Бургаският окръжен съд много подробно е обсъдил заключенията по назначените съдебни експертизи и пълно и точно е изложил мотивите си към постановената присъда. Държавното обвинение счита, че наложеното наказание на Господинов е справедливо, даже леко занижено и помоли въззивния съд да го увеличи с една година. Той се аргументира с високата степен на обществена опасност на деянието, за което Господинов е признат за виновен, както и на неговия вредоносен резултат.

Апелативен съд Бургас намери делото за изяснено и го обяви за решаване. Съдът ще се произнесе в 30-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама