Звезди на корейската танцувална сцена представят спектакли в Пловдив (видео)

10:20, 18 окт 15 / Култура 25 155 Шрифт:
Topnovini
Двама хореографи от Корея представят довечера в Пловдив спектаклите си "Деформация" и "Джентълмен". Представленията започват в 19 часа в Драматичния театър и са част от програмата на международния фестивал за танц и съвременно изкуство ONE DANCE WEEK.

Младите звезди на корейската танцувална сцена Ким ДжаеСеунг, лауреат на 37-ото издание на танцовия конкурс Dong-A Dance в Сеул, и Кил Сео-Янг, носител на наградата за изключително хореографско постижение на конкурса "Сцена на млади хореографи", ще покажат красиво съчетание от традиционни и съвременни танцувални техники. Чрез изразните средства на съвременното изкуство и нетрадиционния за европейския зрител екзотичен поглед на корейските хореографи се изследва проблемът за човешката идентичност и взаимодействията в съвременното общество.

"Деформация" на Кил Сео-Янг изследва проблема за идентичността, превръщайки телата на изпълнителите във взаимозаменяеми обекти, като едновременно с това подчертава тяхната независимост и уникалност. Тялото е представено в различните си физически и смислови измерения - като материя, като притежание на егото, като цялост, изолирана от личността, като конструкция на собствената ни воля. Представлението печели първа награда за хореография на престижния сеулски танцов конкурс "Сцена на млади хореографи" през 2013 г.

Спектакълът "Джентълмен" на Ким ДжаеСеунг е изграден върху традиционно корейско танцово изпълнение. Хореографията, вдъхновена от традиционен за Корея танц hanryang-mu, експериментира с различните режими на дишане в търсене на нови движенчески естетики. Това се случва чрез анализиране на жестовете и дишането, като непрекъснатият поток на движението бива накъсан на отделни фрагменти, от които се изгражда нова поредица в естетиката на съвременния танцов речник.

Музиката е традиционна за Корея и въплъщава стила и естетиката на jeong-jung-dong (неподвижност-в-движението), в основата на традиционната култура на тази страна. Представлението интегрира в себе си различни, взаимно допълващи се танцови, ритмически, визуални и декоративни елементи, свързвайки го едновременно с миналото и настоящето.

Общ билет за двата спектакъла може да бъде закупен на цена 10 лв. в мрежата на Eventim, а за онези, които искат да станат част от всички събития на фестивала, е подготвен специален фестивален пас на цена 40 лв.

Гостуването на Кил Сео-Янг и Ким ДжаеСеунг се случва в партньорство с Международния фестивал за хореография в Сеул.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама