Няма опасност от потъване на бедстващия кораб "Пазар" край Варна

17:55, 17 окт 15 / Общество 25 168 Шрифт:
Topnovini
Няма опасност от потъване на турския кораб "Пазар" с 14-членен екипаж на борда, който бедства на 70 мили източно от Варна. Това съобщи началникът на отдел “Контрол и опазване на морската среда, търсене и спасяване” в Морска администрация кап. Пламен Бонев.

Сигнал за съдействие от страна на българските власти е постъпил в 11:45 часа. В Морския спасително-координационен център – Варна е прието обаждане от главен спасителен център от Анкара, че кораб, плаващ под турски флаг има проблем с постъпване на вода в машинното отделение и е поискана помощ.

Кап. Бонев каза още, че след оглеждане на района е установено, че в близост се намират два кораба. Единият е отказал да промени курса си, но другият кораб – контейнеровоз "AS CYPRIA", с български старши-помощник капитан, е отишъл до района на бедстващия турски кораб.

След неуспешни опити за отводняване на помещението е взето решение за затваряне на машинното отделение, допълни капитанът. В момента корабът е на дрейф на около 40 мили източно от Калиакра и на 70 източно от Варна. До него се намира и контейнеровозът, който ще реагира при необходимост.

"В началото поискахме помощ от Военноморските сили да участват с вертолет, тъй като имаше опасност в началото на инцидента корабът да потъне. След това ситуацията се е стабилизира и успокои. Поискахме вертолетът да остане в готовност, но с решение на министерството вертолетът е отлетял”, допълни кап. Пламен Бонев.

Командирът на полета е имал връзка с двата кораба, установено е, че ситуацията е овладяна. Няма опасност от потъване на кораба, няма пострадали членове на екипажа и необходимост от евакуация. Няма замърсяване на района и вертолетът се е завърнал в база "Чайка”, в готовност е при необходимост. В момента към района идва друг кораб на компанията-собственик на бедстващия плавателен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.