Последен ден за поправки на грешки и пропуски в избирателните списъци

12:17, 17 окт 15 / Общество 25 212 Шрифт:
Topnovini
Последният срок, в който грешки или пропуски в избирателните списъци за изборите на 25-ти октомври могат да бъдат поправени, изтича днес.

На предстоящия вот право да гласуват за кметове, общински съвет и районни кметове имат всички български граждани, навършили 18 години, които не са под запрещение и постоянният или настоящият им адрес към 24 май тази година е в населеното място, където искат да гласуват. Това право имат и гражданите на Европейския съюз, които не са българи, но отговарят на горепосочените условия.

Малко по-различно седи обаче въпросът с гласуването за референдум. Право на вот имат само хората с постоянна адресна регистрация там, където искат да гласуват, към 10-ти август тази година.

Разликата е, че за гласуване на местния вот се изисква 6 месеца уседналост в населеното място, където лицето иска да гласува, а за референдума се изисква постоянен адрес.

"Възможно е някои от хората да са в списъците за местен вот, но да ги няма в тези за референдума", посочи секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева.

"Това се получава понякога заради различните периоди на настоящия и постоянния адрес", посочи тя и препоръча на желаещите да гласуват да направят навременна справка, дали са вписани в избирателните списъци.

Ако има грешки или пропуски, то те могат да бъдат поправени до края на днешния ден със заявление в районната администрация, съобщава "Дарик".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама