Полицията съдейства на пловдивчани без валидни документи за изборния ден

12:02, 16 окт 15 / Общество 25 206 Шрифт:
Topnovini
Полицията ще съдейства на българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, да упражнят правото си на глас в деня на изборите – 25 октомври, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Пловдив.

В седмицата преди произвеждането на изборите и на националния референдум е създадена необходимата организация от Дирекция "Български документи за самоличност".

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, вече подали заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 октомври – събота, по искане на гражданите ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. За да бъде издадено удостоверение е необходимо гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 20 октомври до 24 октомври от 08,30 до 17,30 часа и на 25 октомври от 8 до 18,00 часа.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборния ден и за произвеждания национален референдум, се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. От дирекцията уточняват, че документ за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

При провеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове ще се издават нови удостоверения от 27 октомври по аналогичния по-горе начин и време.

Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден. При произвеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове - само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 1 ноември.

Удостоверението се прилага към избирателния списък за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама