Откриха изложбата „Африка – моята земя, моята душа“

10:29, 16 окт 15 / Култура 25 165 Шрифт:
Topnovini
Автор на изложбата е Бурама Кейта. Експозицията за първи път гостува във Велико Търново. Тя обхваща африканското етнографско и историческо наследство на природните забележителности в континента и се стреми да покаже обичаите, традициите, бита, културата, облеклото, занаятите, музикалните инструменти, семейните и родови взаимоотношения и вярвания, както и природните забележителности в различните исторически периоди в развитието на територията и на населението, обитавало континента.

Тя е съчетание от картини, фотоси, пана и експонати. Представено е традиционното тъкане на памучно платно, което датира от повече от 200 години в Мали. Възникнало е в годините, когато Мали е била под френско господство, и тогава се е наричала Суданска република.

По онова време, французите да наемали младите мъже за войници в армията. За да се завърнат и да не останат по бойните полета, техните майки изтъкавали саморъчно памучни кърпи, които им давали за късмет. Кърпите са били задължително изработени от памук собствено производство, защото се считало, че те ще върнат войника само ако бъдат изработени от памук, отгледан със собствен труд и напоен със собствена пот.

Младите жени го беряли, възрастните го предяли и тъчели кърпите, а мъжът старейшина на дома го благославял. Традицията на тъкания памук се пази и до днес. Таблата, представени в рамките на изложбата, са изработени именно върху памук, ръчно изтъкан от възрастни жени в Мали и са изрисувани изцяло с природни багрила, които се добиват от листата на дърветата, които от своя страна се оставят да загният, често заравяни в земята, докато придобият кафяв цвят, с който се рисува.

След като бъде изтъкано, платното се накисва в кафявата смес и се оцветява изцяло в кафяво. След това се рисуват картини от бита на населението на Мали. По-тъмните оттенъци на кафявото до черно се добиват от смесването на изгнилите листа с пръст. Белите цветове се получават от пепел от изгарянето на дърветата. Фотосите изобразяват моменти от съвременния живот на населението на Мали, в столицата Бамако. На две от тях е изобразено дърво, поникнало на върха на една скала в пределите на Бамако. Дървото е израснало на място, където няма нито вода, нито пръст.

В търсене на живителната влага, то е пуснало корените си по скалата, за да достигне почва. Корените му удивително са образували фигура, която наподобява картата на африканския континент. Това място се счита за свещено от гражданите на Мали и от техните гости. Картините в изложбата са творения на съвременни художници и изобразяват африканския бит, разказват още организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама