Филмова нощ бележи четвъртия рожден ден на БНТ2 в Пловдив

07:29, 16 окт 15 / Общество 25 200 Шрифт:
Topnovini
Филмова нощ очаква пловдивчани и гостите на града тази вечер в "Лъки - Дом на киното". По случай четвъртия рожден ден на БНТ2 колегите от пловдивския телевизионен център на националната телевизия са подготвили прожекции на някои от знаковите документални ленти, създадени през последните години.

Нощта на документалното кино започва в 18 часа с филма на БНТ Пловдив "Д@, опера" - авторски разказ на журналистката Деница Торньова и оператора Антон Марчев за създаването на спектакъла на Пловдивската опера "Бохеми".

Сълзи в очите, звезди в косите на актьорите от първия български професионален театър зрителите ще видят и във филма на режисьора Пепа Кошишка "Възвишение" с начален час 18.30. Филм за несъстоялата се българска револУция, за изгорялата сцена и за работата по създаването на спектакъла на Иван Добчев с трупата на Пловдивския театър.

От 19 и 19.30 часа публиката ще може да се срещне последователно с двама от знаковите съвременни български творци - художника Атанас Хранов и писателя Александър Секулов. "Мостовете на Александър " е най-новият документален филм на БНТ Пловдив. Надникване в немонолитния живот на един артист, в който множество мостове свързват хора и светове. Някъде там една вълшебна писателска маса потегля в Магеланово пътешествие, за да акостира в пристанището на истинското приятелство.

Някъде там може да бъде забелязан високият Художник тъкмо след като е хвърлил котва след своето плаване до Исла Негра. За носовите фигури, оригинален проект на художника Атанас Хранов, създаден пред камерата на БНТ Пловдив, разказва авторската лента "Пътуване към Исла Негра".

От 20 часа почитателите на историческата документалистика могат да гледат филма на БНТ Благоевград "Още ли бродиш, Делчев войвода" - вълнуващ разказ за съдбата на Гоце Делчев.

От 20. 30 часа в " Градска памет " - документален филм на русенския телевизионен център, зрителите могат да видят масонската лента и свидетелство на Захари Стоянов, част от личния архив на семейството на нобеловия лауреат Елиас Канети.

Корабокрушение, чудотворна икона, вълшебен извор и още куп чудеса предшестват създаването на първия български черноморски курорт "Св. св. Константин и Елена". Повече за него пловдивчани ще научат от последния за вечерта филм, създаден от телевизионния център на БНТ във Варна .

Входът за всички прожекции е свободен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама