В 17 детски заведения в Разградско са отчетени наднормени нива на радон

06:50, 16 окт 15 / Здраве 25 272 Шрифт:
Topnovini
В 17 детски градини в област Разград са отчетени наднормени нива на радон във въздуха.Това показват резултатите от проучването, направено по националната програма за намаляване въздействието на радон в сградите, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

През първия етап на програмата детектори са поставени в 91 детски заведения в областта. След тримесечен престой, детекторите са изпратени за отчитане в Националният център по радиобиология и радиационна защита.

Най-високо ниво е отчетено в детската градина в самуилското село Желязковец, където концентрацията на радон е 1 087 бекерела на кубичен метър. Високо е и нивото в исперихското Яким Груево – 552 бекерела, а в Разград в детска ясла „Звездици” детекторите са отчели 426 бекерела. Единствено в община Цар Калоян няма измерени наднормени нива.

За получените резултати са уведомени кметовете на общини и директорите на детските заведения.

От РЗИ посочват, че допустимата норма е 300 бекерела на кубичен метър. При констатирани стойности на концентрацията на радон във въздуха в помещенията над референтните нива трябва да бъдат предприети мерки за редуциране на концентрацията. Това са често проветряване на помещенията, подобряване на вентилацията и активно понижаване на налягането под сградата.

При стойности на концентрацията на радон от 200 до 300 бекерела на кубичен метър се препоръчва при ремонтни дейности да се предприемат мерки, които могат да се отразят на вентилацията на сградата за редуциране на нивата на радон. Необходимо е да бъде извършено повторно измерване след 5 години, допълват от РЗИ-Разград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама