Над 2 млн. лв. са отпуснати заради наводненията през февруари в област Бургас

17:39, 15 окт 15 / Общество 25 192 Шрифт:
Topnovini
Около 2 650 000 лв. е отпуснала държавата за отстраняване на щетите след проливните дъждове през месец февруари тази година в Бургаско, като приоритетно са ремонтирани пътища с интензивно туристическо движение. Възстановени са и редица отводнителни съоръжения, водостоци, мостове, банкети, изчистени са отводнителните окопи. Това стана ясно по време на среща, организирана от областния управител Вълчо Чолаков с представители на общините и държавните ведомства в региона. Все още обаче в по-голямата си част настилките по третокласните пътища не са в добро състояние, като от Областно пътно управление (ОПУ) са предложили те да бъдат включени в ремонтната програма на пътната агенция.

През 2015 година близо 780 000 лв. са инвестирани в ремонти на републиканските пътища след проливните дъждове в края на 2014 – мостът над р. Караагач на пътя „Созопол, Приморско Царево“, както и мостовете над р. Ропотамо на пътя „Веселие-Ясна поляна“ и „Ново Паничарево-Ясна поляна“.

Вълчо Чолаков заяви още, към настоящия момент почти всички общини в областта са сключили договори с фирми, които да осигурят снегопочистването и поддържането на пътищата региона. Тези, които още са в процедура по подписване на такива, също имат готовност да реагират в случай на усложнена метеорологична обстановка, посредством средства, залегнали в бюджетите им.

От 1-ви ноември в сградата на ОПУ централен диспечерски пункт денонощно ще контролира и координира цялата дейност на екипите на снегопочистващата техника. От пътното ведомство информираха, че снабдяването с инертни материали като луга, пясък и сол за пътищата от републиканската пътна мрежа върви по график.

Друго, което стана ясно на срещата, е, че до дни служители на полицията  започват редица проверки относно техническото състояние на снегопочистващата техника, което цели още по-засилен контрол върху фирмите, избрани да почистват пътищата в и извън населените места. Проверки стартира и „Пристанищна инфраструктура“ за готовността на пристанищата в областта да работят при зимни условия.

По информация на представители от ВиК, ЕВН, Летище Бургас са извършени всички необходими ремонти, инспектирана е техниката, инструктирани са служителите, а автомобилният парк е оборудван за работа при зимни условия. В случаи на кризи и бедствия областта може да разчита както винаги и на помощ от военните формирования, осигуряващи високопроходими превозни средства и жива сила, както и на доброволците от БЧК. Подготвени са и разчетите за болнично настаняване на тежко болни, родилки и хора на хемодиализа, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

В края на срещата областният управител Вълчо Чолаков апелира към представителите на общините за стриктен контрол върху нивата на язовирите. Той информира, че и в момента служители на Областна администрация извършват проверки на проводимостта на речните корита и състоянието на язовирите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама