Младежи от БЧК в Шумен организираха акция за Деня на белия бастун

16:45, 15 окт 15 / Общество 25 217 Шрифт:
Topnovini
Доброволците от Българския младежки червен кръст в Шумен организираха акция в центъра на Шумен за 15 октомври – Международният  ден на белия бастун доброволците.

С акцията младите червенокръстци показаха своята толерантност и съпричастност към незрящите хора.

Младежите подготвиха различни пунктове, на които гражданите със завързани очи трябваше да се справят с различни ситуации от ежедневието като: отключване на катинар, завързване на обувка, сипване на вода и други подобни, които всеки извършва, без да се замисли.

“Слепотата е сред най-тежките форми на увреждане. Хората без зрение изпитват потребност от повишена подкрепа, съчувствие и внимание през всички дни на годината, а не само на 15 октомври”, споделят доброволците.

Според тях 15 октомври е ден за съпричастност на обществото към незрящите като група в неравностойно положение и премахване бариерите при общуване с тях.

С акцията си целта на доброволците бе само и единствено да напомнят на обществото, че съществуват незрящи хора, които като всички останали се нуждаят от малко повече внимание и топлота.

Международният ден на белия бастун е символ на самостоятелността на зрително затруднените лица, на социалната интеграция и на стремежа за достоен живот и равноправие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама