Разкрасяват пловдивската Аджисан махала с проекти за 43 млн. лв.

13:00, 15 окт 15 / Общество 25 255 Шрифт:
Topnovini
Благоустрояване на междублокови пространства, паркове и квартални градинки, реновиране на детски градини, рехабилитация на улици, тротоари и площадни пространства на обща стойност 43 млн. лв. предвижда проектът "Пловдив през 2014-2020 г. - интелигентен, устойчив и желан европейски град". Обектите са ситуирани предимно в две зони за въздействие, одобрени с Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Едната от тях е т.нар. зона за въздействие с преобладаващ социален характер, в която попада етническата Аджисан махала в централната градска част. Другата е зоната с потенциал за икономическо развитие

Община Пловдив има пълна готовност да кандидатства за финансиране по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. на обекти от градската среда и образователната инфраструктура, обяви днес на пресконференция шефът на общинската дирекция "Устройство на територията" арх. Невена Балчева. Изготвени са работни инвестиционни проекти в две области - образователна инфраструктура и градска среда.

Няколко проектантски колектива са се включили в разработването на инвестиционните проекти, уточни арх. Балчева. Проектите са изпратени в управляващия орган по оперативната програма и са одобрени почти без забележки.

На 15 млн. лв. възлиза общата стойност на бъдещото обновяване на детски градини и училища. Предвидено е изграждане на чисто нова детска градина на ул. "Богомил", която ще струва 2 млн. лв. Проектът на арх. Константин Божков предвижда строителство на модерна сграда за четири групи деца, басейн, физкултурен салон, детска кухня.

Освен това ще бъдат ремонтирани дворните пространства и ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в ЦДГ "Перуника", СОУ "Любен Каравелов" - сграда 1 и 2, ЦДГ "Снежанка", ДЯ "Детски смях".

28 млн. лв. пък ще бъдат насочени към облагородяване на обекти от градската среда, съобщи арх. Балчева. Сред проектите по тази позиция е облагородяване на крайбрежното пространство на бул. "Марица-юг" в участъка от Водната палата до бул. "Източен". Тази разработка е на стойност 4.4 млн. лв. и предвижда изграждане на обекти с развлекателен характер край реката, библиотека на открито, детска зона, фитнес площадка, реновиране на съществуващата кучешка площадка, сцена на открито.

Изцяло нов вид трябва да придобие и площадът на Житния пазар, където според проекта на арх. Едвард Христов ще бъдат оформени детска площадка, водна площ, тунел от зеленина, лежерни лежанки от тиково дърво, както и съоръжения за водна мъгла за охлаждане в горещите летни дни.

Много зеленина, детска площадка и места за отдих ще има в парк, който ще бъде оформен на площад "Света Петка".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.