Градската среда в София - недостъпна за незрящите хора

12:46, 15 окт 15 / Общество 25 118 Topnovini
На Международния ден на белия бастун незрящите столичани отново опитват да обърнат вниманието на обществото и най-вече на общината към нелекото ежедневие, с което се сблъскват заради проблема си.

Въпреки че от години се борят за по-достъпна градска среда в София, още не могат да се похвалят с успех, твърдят от ръководството на Центъра за рехабилитация и социална интеграция на хора със зрителни увреждания.

Те поискаха съдействието на медиите, за да се обърне внимание поне на най-сериозните им предизвикателства като пешеходци в столицата. Едно от тях е липсата на т. нар. водещи линии.

„Години наред се борим за тези водещи линии, които вече ги има почти навсякъде в Европа, даже в провинциалните градове. Това е релефна линия с надлъжни черти, която показва къде е безопасно да се движим. В София има само в района на „Руски паметник“ и сега ще има и на Централна гара след ремонтите“, каза Йордан Младенов, директор на Центъра за рехабилитация и социална интеграция на хора със зрителни увреждания.

Той добави, че в метрото незрящите хора използват за ориентир релефната жълта линия, която не трябва да се преминава.

„Поради липса на друг ориентир я използваме, колкото и да е опасно“, обясняват от Центъра за рехабилитация.

Друг сериозен проблем пред незрящите е т.нар. „умно управление на трафика“, при което пешеходните светофари се активират с копче. Няма обаче ориентир за хората в неравностойно положение и те не могат да ги намерят.

Сериозна бариера се оказват и антипаркинг колчетата, които са поставени по средата на тротоарите.

„Това не е приемливо. С тези от края се примирихме, но тези, които са разположени в средата са страхотна пречка, постоянно се удряме в тях. Огромната ни молба е да ни помогнете. Сигурни сме, че това пречи и на хората, които виждат“, помолиха незрящите българи.

Те представиха и статистика, свързана с трудоустрояването на слепите хора. В Европа между 25 и 35% от незрящите работят. В България това са едва 10%. Това значи, че у нас от 10 човека, работа намира едва един.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!