Община Добрич: Недопустимо е за проекта за воден цикъл да се разпространява невярна информация

08:14, 15 окт 15 / Общество 25 158 Шрифт:
Topnovini
„Недопустимо е за важен за града проблем, като проекта за водния цикъл, да се разпространява невярна информация” – това се казва в съобщение на сайта на Община Добрич. В него са изнесени данни за хронологията за проекта, а поводът са твърдения, появили се по време на предизборната кампания, според които изпълнението на проекта е спряно по съдебен ред.

От Общината припомнят, че тя беше включена за техническа помощ по програма ИСПА. В рамките на договора между Министерството на околната среда и водите и консорциум КОКС е получено прединвестиционно проучване, анализ разходи ползи, апликационна форма, работни чертежи във връзка с реализиране на мерки за реконструкция на водопроводната мрежа, канализация и пречиствателна станция за отпадни води в село Врачанци. Общата стойност на проекта е надхвърляла 50 милиона евро, поради което проектът е бил внесен за оценка в Брюксел.

„Процедурата продължи дълго и предвид на кратките срокове до края на програмния период МОСВ ни предложи споразумение, на база на което Община Добрич започна процедури за избор на изпълнители за основните дейности. Тези процедури по Закона за обществени поръчки приключиха успешно като бяха избрани 5 фирми за реконструкция на ВиК мрежата, една за пречиствателната станция, една за осъществяване на авторски надзор и 5 за строителен надзор. Проблемът дойде след становище на Европейската комисия по въпроса за ДДС, а именно, че това не е допустим разход по правилата за усвояване на европейски фондове. Като цяло проблемът за България възникна след становище на Европейската комисия. Това наложи през месец февруари 2012 г. да бъде спряна Оперативна програма „Околна среда”. Всички тези процеси забавиха оценката и резултата е липса на договор за безвъзмездно финансиране”, се посочва още в информацията. От Общината заявяват, че през новия програмен период предстоят възможности, за които община Добрич ще направи всичко възможно.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама