Започна прибирането на едроразмерните кактуси в Ботаническата градина

08:11, 15 окт 15 / Общество 25 228 Шрифт:
Topnovini
Започна прибирането на едроразмерните кактуси и сукуленти от втората по големина колекция, след тази в Монако, тази в Ботаническата градина в Балчик. Растенията, които от април до октомври са разположени в „Божествена градина“ и привличат вниманието на посетители със своите внушителни размери, ще бъдат прибрани в оранжерия при температура не по-ниска от 12 градуса. Служители на градината пренасят на ръце огромните растения, които са много крехки и лесно може да бъде нарушена целостта им. Истинско изпитание е пренасянето на някои от екземплярите, които тежат над 300 килограма.

Началото на колекцията е поставено в средата на 60-те години на миналия век, когато със съдействието на акад. Даки Йорданов, създател на Университетска ботаническа градина - Балчик, кактусите са транспортирани от Софийската ботаническа градина до Балчик - с конски вагони, в страхотна жега. Растенията тогава са били на около 10 години. Сред тях e имало и такива, с размери от сантиметри до метър. Сега посетителите целогодишно могат да се запознаят с топлолюбивите видове кактуси и сукуленти, представени в Експозиционна оранжерия, открита през 2012 г.

Университетска ботаническа градина – Балчик се гордее със своята колекция, наброяваща 3450 вида, от които 1770 кактуси и 1680 сукуленти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама