Корупцията в България е на равно с тази в Италия, Гърция и Румъния

20:31, 14 окт 15 / Общество 25 138 Topnovini
България бележи прогрес в борбата с подкупността става ясно от годишния Индекс за възприемане на корупцията, който се изготвя от световната антикорупционна организация "Трансперънси интернешънъл“ по данни за 2014 г. Така страната ни вече е корумпирана, колкото Румъния, Италия, Гърция и Бразилия.

България се нарежда на 69-о място в класацията. В предходните две издания на индекса тя заемаше 77-о място. Корупцията също има лек прогрес, като за страната ни индексът за възприемането й вече е 43 точки. През 2013 г. той беше 41 точки.

От съседните ни страни най-зле се представя Сърбия, която заема 78-о място. Малко по-добре са Турция и Македония, които делят 64-ата позиция. Нова Зеландия, Финландия и Швеция са на челните места. Там корупцията е най-слабо разпространена. В дъното на списъка са Сомалия и Северна Корея.

Нивото на корупцията в разширяващите се икономики на Бразилия, Русия, Индия, Китай, Мексико и Индонезия се отбелязва от „Трансперънси интернешънъл” като обезпокоително. Бразилия дели една позиция с България, Китай е на 100-о място, а Русия е 136-а.

Антикорупционната организация е започнала и кампанията "Разобличи корумпираните“, която призовава другите страни и институции да следват примера на Дания. Те съветват и Европейския съюз, САЩ и страните от Г-20 да създадат публични регистри на всички нива на управлението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!