Българо-румънска работна среща обсъди сътрудничество в областта на архивното дело

12:30, 14 окт 15 / Общество 25 188 Topnovini
Днес, 14 октомври 2015г.,  в зала „Панорама” на Областна администрация, със съдействието на Асоциация Еврорегион Данубиус, се състоя работна среща между представителите на структурите на Държавен архив Русе и Държавен архив Гюргево. Информацията съобщават домакините от русенската администрация.

Така специалистите от Русенската институция отбелязаха професионалния празник на архивистите в България – 10 октомври, датата,  на която преди повече от 60 г. с Постановление на Министерски съвет се създава системата на българските държавни архиви.

По този повод, поздравителен адрес от името на Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе и председател на Асоциация Еврорегион Данубиус, поднесе Симеон Иванов – главен секретар на Областна администрация – Русе.

Обменена бе информация, касаеща организацията, структурата и начина на работа на управленията на архивите,  възможностите за сътрудничество - съвместни проучвания, конференции, изложби. В направената презентация бяха показани факсимилета на важни документи и снимки, съхранявани във фондовете на Русенския архив. Гостите видяха „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов, завещанието на Евлоги Георгиев за строителство на Софийски университет, най-старият съхраняван документ от 1671г. и други.

Румънската делегация бе водена от главен инспектор Кристина Олтяну, началник Окръжно бюро Гюргево на Румънски Държавен Архив.

От българска страна участие взеха  Ивелина Караилиева, директор дирекция „Регионален държавен архив”- Велико Търново, Стефка Маринова, началник отдел „Държавен архив”- Русе ,  архивисти специалисти.

Сътрудничеството между Русе и Гюргево се подновява след няколокогодишно прекъсване, поради организационни промени и промени в ръководствата, когато те бяха и членове на Еврорегион Данубиус.  

Подготовката и осъществяването на срещата е в  духа на чл.5, ал.1  от Устава на организацията за „Подпомагане и съдействие на централните и местни власти при реализиране на Европейската рамкова конвенция за трансгранично сътрудничество между териториалните общности и власти, както и при търсенето на решения за общи трансгранични проблеми и сближаване на населението от двете страни на границата".   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!