За трети път съдът във Варна гледа казуса на затворник, убил полицай

17:54, 13 окт 15 / Крими 25 241 Шрифт:
Topnovini
За трети път Йордан Петров, влязъл в съдебните архиви като подсъдим по делото за тройния разстрел в с. Куманово (1999 година), Варненско, за което беше оправдан, и осъден на доживотен затвор за убийството на полицая Филип Филипов на 16 януари 2001 година във Варна, се изправя пред Варненския апелативен съд, съобщиха от пресслужбата на въззивната магистратура. 

Този съдебен казус, започнал преди близо 15 години, има сериозна история. През 2002 година Йордан Петров беше оправдан от Варненския окръжен съд за тройния разстрел в село Куманово - на полякинята Анна-Мария (42 г.), българския й съпруг Стефан Костадинов (52 г.) и брат й Ян Мусик (48 г.) и осъден за серия от грабежи, палеж и притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Тази присъда бе изменена през януари 2003 година от Варненския апелативен съд, който му присъди доживотна присъда при специален режим за съучастие в убийството на служителя на МВР Филип Филипов. След като ВКС потвърди това наказание, присъдата влезе в сила през юли 2004 година.

Припомняме, че извършителите на тройното убийство останаха неразкрити дълго време. Тройната екзекуция започнала да се разплита на 16 януари 2001 г. Тогава на кръстовището на улиците "Дрин" и "Самсаров" бяха простреляни двама полицаи - сержантите Филип Филипов и Ивайло Иванов. Третият - Венцислав Илиев, се отървал без наранявания. След едноседмична кома Филипов издъхнал в болницата. На местопрестъплението бе открита личната карта на Златин Златинов. Впоследствие се оказало, че малко преди това престъпниците опитали безуспешно да разбият бижутерски магазин. След стрелбата Йордан и Златин избягали. Полицаите открили квартира, използвана от двамата подсъдими като базов лагер. В жилището бил намерен и фотоапарат "Канон", собственост на убитите Стефан и Анна-Мария. По-късно Петров е бил задържан в Дряново, а Златин се самоуби в къщата на дядо си, докато бе издирван за престъпленията.

Пресслужбата на Варненския апелативен съд припомня, че изтърпяващият доживотната си присъда Петров сезира с жалба Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за осъществено спрямо него малтретиране, извършено от полицията в хода на досъдебното производство и по-късно от надзирателите във варненския затвор. През януари 2012 година, с решение по делото "Йордан Петров срещу България“, Европейският съд по правата на човека е установил нарушения на чл.3 и чл.6 от ЕКЗПЧОС. Според този съд нарушенията имали съществено значение по наказателното дело срещу Йордан Петров пред Варненския апелативен съд. ЕСПЧ посочил в своето решение, че Апелативният съд и ВКС не са разгледали въпроса дали Петров е понесъл полицейско насилие, за да бъде принуден да направи признания. ЕСПЧ е констатирал недостатъци в доказателствената дейност по делото, довело до ограничаване на правото на подсъдимия на защита.

Установените от ЕСПЧ нарушения бяха основание през септември 2013 година, по искане на Главния прокурор на Републиката, ВКС да поиска ново разглеждане на делото на Йордан Петров на въззивна инстанция. Тогава Върховният съд отмени присъдата на Варненския апелативен съд само в частта, която се отнася до отговорността на осъдения Йордан Петров за грабежите, извършени на 15 февруари и на 27 октомври 1999 година, за палежа на лек автомобил "Ауди А-4“ от 26.07.2000 година, за незаконното държане на оръжие и боеприпаси в периода от 2000 г. до 16.01.2001 година., както и за убийството на полицай Филипов на 16 януари 2001 година.

Делото беше възстановено през лятото на 2014 година. През декемви м.г. Варненският апелативен съд отмени присъдата на ВОС от 2002 година само в няколко пунктове, свързани с нарушенията, установени от ЕСПЧ. Съдът призна подсъдимия Йордан Петров (38 г.) за виновен в това, че на 15.02.1999 година във Варна, след предварителен сговор със Златин Златинов (починал на 01.02.2001 г.), ограбил от Райна Нестерова лек автомобил “ВАЗ 2107” на стойност 1630 лева, цигари и захарни изделия и други стоки на обща стойност 3952.40 лв., собственост на Жанет Донева, златни накити на стойност 90 лева - всичко на обща стойност 5672.40 лева, като употребил сила и заплахи. Грабежът е в големи размери, а наказанието "лишаване от свобода“ за срок от 10 години при строг режим.

Въззивният съд призна вината на Петров и затова, че на 27.10.1999 година във Варна, след предварителен сговор със Златин Златинов, със сила и заплахи ограбил от Калин Дончев 5000 щатски долара с равностойност на 9267.50 лева, собственост на "Интерсервиз Узунови” АД Варна и други вещи - всичко на обща стойност 9429.10 лева. Грабежът е в особено големи размери, а Петров е бил въоръжен. Наказанието, което съдът му наложи - десет години затвор при строг режим.

Третият пункт, по който Апелативният съд измени присъдата на ВОС, е заради това, че на 16.01.2001 година във Варна, в съучастие със Златин Златинов, държал огнестрелно оръжие - пушка без да има затова надлежно разрешение. Наказанието е лишаване от свобода за срок от 4 години при общ режим. Варненският апелативен съд потвърди присъдата на ВОС от 2002 година в останалата й наказателна част.

На основание чл.23, ал.1 от НК, Апелативният съд  наложи на подсъдимия Йордан Петров да изтърпи най-тежкото от така определените наказания, а именно доживотен затвор при специален режим. Магистратите осъдиха подсъдимия Петров да заплати на Райна Нестерова сумата от 4042.40 лв., представляващи имуществени вреди, претърпени от нея в следствие на деянието, ведно със законната лихва, считано от 15.02.1999 година. Осъди Петров да заплати на Гинка Узунова, като представител на “Интерсервиз Узунови” АД, сумата от 9267.50 лева, имуществени вреди, претърпени от нея вследствие на деянието, ведно със законната лихва, считано от 27.10.1999 година. Съдът увеличи обезщетенията, присъдени на ищците Павлин Павлов и Славка Павлова до размера на 15 000 лева за всеки един, ведно със законната лихва, считано от датата на деянието. Йордан Петров е осъден да заплати направените разноски по делото пред въззивната инстанция в размер на 1218.36 лева.

Присъдата на Варненския апелативен беше протестирана от Апелативна прокуратура в частта за оправдаването на Петров за грабежа в с.Куманово и за палежа на л.а. "Ауди”. В същата част присъдата беше обжалвана и от частните обвинители и граждански ищци. Подсъдимият Йордан Петров поиска от ВКС изцяло да бъде оправдан по предявените му обвинения. Със свое решение от юли тази година ВКС отмени миналогодишната присъда на Апелативен съд Варна само в частта й, в която беше потвърдено оправдаването на подсъдимия за грабежа с тройното убийство в с.Куманово на 25-ти срещу 26 юли 2000 година и за палежа на автомобила край с. Плачи дол, Добричка област.

Друг състав на Варненския апелативен съд днес даде ход на делото, като допусна до разпит трима свидетели. Хаик Ованезов, който през 2001 година е бил началник направление "Оперативно” при РДВР Варна, категорично отрече да е било упражнявано каквото и да е насилие над Петров по време на задържането му и на следствените действия във Варна. На въпроси на съда и на страните по делото отговори Пламен Петров – автомонтьор и приятел на подсъдимия и на неговото семейство, както и експертът Емил Атанасов.

Варненският апелативен съд ще насрочи следващото съдебно заседание с ново призоваване, след като бъде проверена оперативна информация от масивите на МВР, а службата БНТЛ трябва да предостави информация за фотографирането на дактилоскопните следи, иззети при цитираното престъпление. Тогава ще бъдат призовани за разпит и двама полицейски служители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама