Кампания „Разруши мълчанието“ в Сливен

14:16, 13 окт 15 / Общество 25 203 Topnovini
Първата работна среща по проект „Разруши мълчанието–кампания за информираност, превенция и защита срещу домашното насилие и насилието, основано на полов признак” се състоя в зала "Май"  на Община Сливен.

Срещата откри Румен Стоилов, зам.-кмет "Икономическо развитие, програми, проекти и международно сътрудничество". Кампанията „Разруши мълчанието” представи Валентин Лазаров, ръководител на проекта и председател на Националната асоциация на общинските служители в България  /НАОСБ/.

Проектът е финансиран  по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  по Мярка 5 – “Кампании за повишаване на информираността и чувствителността”, Програма BG 12 “Домашно насилие и насилие, основано на полов признак” в рамките на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. Програмен оператор е Дирекция „Международни проекти“ на Министерство на вътрешните работи.

Основната цел на проекта е: Намаляване на насилието, основано на полов признак, чрез повишаване на информираността и знанието сред жертвите на насилие, основано на полов признак, уязвимите общности и обществото като цяло. Да внедри в България норвежкия опит в създаването и провеждането на медийни кампании за предотвратяване на насилието, основано на полов признак чрез повишаване разпознаваемостта на проблема сред жертвите и обществото и да се насърчи нулева

толерантност към подобно насилие. Главната цел на работната среща е да се сформира неформална „местна коалиция“ по проекта от представители на общината, полицията, медиите и граждански организации.

Проектът се изпълнява от  Национална асоциация на общинските служители в България в партньорство с Norsensus Mediaforum - Норвегия, за срок от 8 месеца, до 30 април 2016 г. Териториалният обхват на дейностите включва общините: Столична, Мездра, Плевен, Гоце Делчев, Неделино, Панагюрище, Търговище, Сливен, Стара Загора и Козлодуй.

НАОСБ има два успешно приключили международни проекта, свързани с домашното насилие. Първият проект „ИТЕР” за превенция на детското насилие и вторият „АЙСБЕРГ”, за превенция на насилието над жени по програмата ДАФНЕ III. Водещ партньор по „ИТЕР”  беше област Аликанте /Испания/ с партньори от Дания, Италия и България. Водещ партньор по „АЙСБЕРГ”  беше правителството на Автономна област Валенсия /Испания/ с партньори от Великобритания, Франция и България. Амбицията на екипа на НАОСБ е, след успешното приключване на настоящия проект, да кандидатства като водещ партньор по програмата ДАФНЕ в партньорство с утвърдени организации от Испания, Италия, Дания и Франция. От България ще участват  местните коалиции, които ще създадем в рамките на изпълнението на настоящия проект.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!