Министерски съвет предложи ректора на Русенския университет за орден "Св.Св. Кирил и Методий"

13:49, 13 окт 15 25 175 Topnovini
Министерският съвет на Република България утвърди днес предложението ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, да бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен. Информацията съобщава учебното заведение, и e публикувана в решенията на Министерски съвет от днес, 13 октомври.

Писма в подкрепа на номинацията са изпратили 12 народни представители от 43-то Народно събрание от различни многомандатни райони - Пламен Нунев, Десислава Атанасова, Светлана Найденова, Свилен Иванов, Любомир Владимиров, Добрин Данев, Георги Недев, Румен Христов, Ферихан Ахмедова, Искрен Веселинов, Валентин Василев, Алтимир Адамов. Номинацията е подкрепена също от Българската академия на науките, Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, областните управители на областите Русе, Разград, Силистра, Търговище и Велико Търново, кметовете на Русе, Разград, Силистра и Търговище, Съюза на учените в Русе и Студентския съвет при Русенски университет.

Мотивите за удостояването са внесени от министъра на образованието, проф. Тодор Танев. В тях е посочен приносът на ректора в различни направления, както и членствата му във водещи национални и международни организации. 

Като ректор на Русенския университет вече два мандата, чл.-кор. проф. Христо Белоев успя успешно да разшири и развие ролята му на научно-образователна институция не само в региона, но и в национален и международен мащаб. Особени са заслугите му и в областта на земеделската наука в страната и в чужбина, както и за създаване на научна школа за развитие на земеделието, се казва още в мотивите към предложението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!