120 години от създаването на читалището в Хотница отпразнуваха местните жители

18:56, 12 окт 15 / Общество 25 169 Topnovini
Проект по „Местни инициативи“ и 120-годишнината на читалището направиха вълнуващ празник в село Хотница, информираха от кметската администрация в старата столица. Изпълняващата длъжността кмет на община Велико Търново Снежана Данева - Иванова откри реализиран проект по „Местни инициативи“ и приветства читалищните дейци в село Хотница по повод тържественото отбелязване 120-годишнината от създаването на читалище „Светлина“. 

По време на откриването, превърнало се в истински общиселски празник Данева заяви пред събралото се множество, че партньорството между читалището и кметството е факт, който се потвърждава с последователното им участие през последните четири години в програма „Местни инициативи” на Общината.

"Вие сте положителен пример в това отношение – с такива проекти вие облагородихте и обновихте централния парк и го превърнахте в парк за отдих и детски игри. С проекти отремонтирахте и автоспирката и я превърнахте в Център за работа с деца. За 2015 г. двете институции представиха проект за обновяване на площадното пространство  на около 700 кв. м.

С най-голям процент доброволно участие бяхте удостоени на първо място с 14 000 лв. Благодарим на благодетелите и спонсорите на проекта, че с тяхната финансова помощ в размер на около 5 000 лв. централния ви площад е обновен, привлекателен.

Читалищното настоятелство и кметство Хотница са добре известни в общината с активното си  участие в програма „Местни инициативи”, тъй като за 4-годишния й период са вложени в изпълнението на проекти с различни теми и цели около 10 000 лв. доброволен труд, финансови средства и материали.

Това е един положителен пример за целта на програмата „Местни инициативи”, където вие – жителите на селата сами определяте темата на проекта и давате вашето доброволно участие. За 4 години участие с проекти в Програмата проектите са реализирани на стойност 33 693 лв“, обърна се към хората Снежана Данева. 

Във връзка с честването на 120-та годишнината от създаването на Народно читалище „Светлина - 1895“ Снежана Данева каза, че читалището е дом за всички жители, защото не се гаси туй, що не гасне. "Вашето читалище е известно не само в региона, но и в страната със самодейните изяви на жените от певческата група.

Създадохте и етнографски музей, с който се гордеете. Всичко това ви дава основание да бъдете удовлетворени, че се запазва българската памет, че сте добри стопани на Вашата прекрасна сграда, която величествено стои в центъра на селото.

Безбройни са участията и спечелените награди от различни събори, а „Хотнишките баби“ са световно известни.

Изказвам похвала на читалищното настоятелство с председател Десислав Йорданов за всеотдайността и отговорността, която дава за опазване и стопанисване на читалищното дело и читалищния сграден фонд“, посочи Данева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!