Диригент от Аржентина начело на оркестъра на МДТ „К. Кисимов“ в „Царицата на чардаша“

08:16, 12 окт 15 / Култура и наука 25 185 Topnovini
Диригент от Аржентина застава начело на оркестъра на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Рамиро Ариста ще дирижира „Царицата на чардаша“ на 13-ти октомври. Спектакълът започва в 19:00 ч. в голяма зала на Театъра.

Само в рамките на седмица, аржентинецът репетира съвместно с оркестъра, за да постави прочутата музика на Имре Калман на търновска сцена. Поканата за специалното партньорство е от страна на директора на великотърновския театър Христофор Йонов.

Описан от руската преса като „страстен и енергичен“ и „в състояние да донесе музиката към живота“, Рамиро Ариста се очертава като един от водещите диригенти на своето поколение. След сензационния си дебют в Санктпетербургската филхармония през март 2010 г., той е работил в Ярославската филхармония, филхармония Тимишоара, Националния симфоничен оркестър на Република Молдова, Симфоничния оркестър на Венецуела и с Националния симфоничен оркестър на Боливия.

През 2015 г. Ариста дебютира с дългосрочно планирани ангажименти с Антофагаста симфония в Чили, Националните симфонии на Панама, Доминиканската република и Никарагуа. През януари 2016г. той ще направи своя дебют на „Джордже Енеску“ – Националната филхармония на Румъния.

Международната кариера на Рамиро Ариста е развита и обогатена със стажа в Мариинския театър по покана на Валерий Гергиев (2008-2009). От октомври 2009г. той е главен диригент на Симфоничния оркестър на Пиура в Перу. Дирижира над 220 концерта със своя оркестър и изпълнява пълните симфонични цикли на Бетовен, Шуберт, Менделсон, Шуман, Чайковски и Брамс.

Творец, ангажиран с човечеството, обществото и неговите икономически, културни и образователни проблеми. Убеден, че музиката е инструмент за социално приобщаване и следователно достига до всички: богати и бедни страни, деца и възрастни хора, хора, лишени от свобода.

Роден в Буенос Айрес, с италиански произход, Рамиро е бил отдаден на музиката още в ранна възраст.

През изминалия театрален сезон, музикантите от оркестъра на МДТ „К.Кисимов“ имаха честта да бъдат дирижирани и от британския композитор Ронен Ниссан, отново по покана на Христофор Йонов.

Прочутият британец постави във Велико Търново концерт с филмова музика, както и Коледен концерт с музика на Йохан Щраус, сред която и неизвестен валс на австрийския композитор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!