Продължава повишението на речните нива

07:20, 11 окт 15 / Общество 25 180 Topnovini
По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология днес валежите от дъжд ще продължат. Очакват се количествата в Западна и Северна България да са 15-30 л/кв.м, на места до 40-50 л/кв.м, а в Горнотракийската низина 5-15 л/кв.м.

В понеделник тенденцията ще е към отслабване и постепенно спиране на валежите към края на денонощието, но на места в Северна България и в източните райони все още ще има значителни количества – до около 30 л/кв.м. 

През изминалото денонощие нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се повишавали или са останали без съществено изменение. В по- голямата част от страната водните нивата са около праговете за средни води. Изключение правят реките Огоста, Искър, Провадийска, Места и Пиринска Бистрица, където в долните им течения водните нива са около праговете за високи води.        

В Дунавския басейн днес и на 12 октомври в резултат на прогнозирани валежи, се очаква повишение на нивата на реките западно от река Огоста, в горнотото течение на реките Осъм, Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реки.   

По- съществени повишения се очакват по притоците на Янтра Росица и Видима. Водните количества ще са под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 11, 12 и 13 октомври ще бъде около и над средно многогодишната стойност.

През следващите 3-4 дни са възможни повишения в целия водосбор на реката, по- значителни ще бъдат на 12 и 13, като през първия ден ще са в горните части, а през втория  и в долните. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!