Прокуратурата иска имунитета на Сидеров и Чуколов, атакисти направиха панаир и в Съдебната палата (обновена)

15:20, 10 окт 15 / Крими 25 214 Topnovini
Софийска градска прокуратура ще поиска снемане на имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов. Това обявиха главният секретар на МВР Георги Костов и софийският градски прокурор Христо Динев, началникът на СДВР  Младен Маринов и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на извънреден брифинг в Съдебната палата. 

 

Късно снощи двамата атакисти спретнаха шумен скандал в центъра на столицата. Сидеров и Чукалов обвиниха собственици на магазин в ул. "Георги Раковски" 112, че продават акцизни стоки без бандерол. 

 

Обвиненията са за непристойно поведение на двамата политици, като Чуколов също така е нанесъл телесна повреда на полицейски служител. 

 

Сидеров, други депутати от "Атака" и три екипа на подопечната му телевизия "Алфа" на два пъти осуетиха официалните изявления, като крещяха и сипеха обвинения срещу органите на реда, че са корумпирани и "всичко им се диктува отгоре".

 

"Води се разследване за хулиганство. Става дума за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото", обясни софийският градски прокурор Христо Динев. 

 

По думите му то се отличава с особена дързост и цинизъм, като е съпроводено със съпротива срещу орган на властта. 

 

"До настоящия момент са разпитаните 15 свидетели, които еднопосочно сочат  Волен Сидеров и Десислав Чуколов за двете основни деяния - блъскане и удряне на полицейски служители, на граждани и на хора, които са се опитали да си закупят стока от магазина", поясни Динев.

 

Назначени са и съдебно-медицински експертизи. От събраните до момента материали е ясно, че деянието е извършено от лица с имунитет - хулиганско деяние, извършено с изключителен цинизъм срещу органи на властта, които изпълняват задълженията си по опазването на обществения ред, посочи той.  

 

"Разследването е докладвано в Софийска градска прокуратура и ще бъде изготвено предложение за сваляне на имунитета на народните представители, отправено към главния прокурор Сотир Цацаров", категоричен бе столичният прокурор и допълни, че хулиганските действия са продължили повече от 3 часа. Изискани са частни записи от района на инцидента. 

 

Главният секретар Георги Костов бе далеч по-емоционален в изказванията си и на моменти крещеше срещу микрофоните на репортерите, за да надвика постоянните нападки на Волен Сидеров. 

 

"Категорично става въпрос за непристойни действия и упражнено физическо насилие от страна на лица с имунитет спрямо униформени служители на полицията, които изпълняват служебните си задължения", коментира случая Костов. 

 

Той защити служителите на МВР като обяви, че те не са използвали противоправни действия и са били подкрепени от граждани.

 

"Изказвам искрена благодарност на подкрепата, която получиха колегите ми снощи от гражданското общество. Те усещаха подкрепа от всички граждани в района. Призовавам ги с цел да се изясни цялата същност и фактическа обстановка, нека бъдат така добри да се обадят на тел. 112 и да разкажат какво се е случило", призова главният секретар на МВР. 

 

Директорът на СДВР Младен Маринов даде информация за хронологичния ред на събитията от снощи. 

 

В 22:21 ч. лице, представило се за "Славов", подава сигнал на тел, 112, че на ул. "Георги Раковски" 112 в магазин за алкохол и цигари се продават акцизни стоки без бандерол. Сигналът е получен от дежурната на Първо районно управление и е разпоредена проверка от екип на полицията. 

 

В 22:28 ч. малко преди екипът на СДВР на пристигне на мястото е получен друг сигнал. Негов автор е Румен Асенов, продавач в магазин, който се е оплакал, че Волен Сидеров с група лица възпрепятства дейността на магазина, като той и хората му вдигат скандал. 

 

В 22:30 същото лице Румен Асенов повторно подава сигнал, но в този момент екипът на първо районно вече е на мястото.

 

На място униформените съобщават за скандал, "свързан с бутане между граждани и лицата Сидеров и Чуколов". 

 

Лидерът на "Атака" е съобщил на униформените, че в магазина се продават незаконни стоки, каквито при последвалата проверка не са открити. В района на инцидента са съсредоточени допълнителни екипи на полицията, защото се е събрало множество от граждани, които предразполагали към ескалация и изостряне на обстановката. 

 

"В процеса на осъществяване на полицейската дейност ми беше докладвано, че лицето Десислав Чуколов е нанесъл удар на инспектор от СДВР", каза Маринов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!