Лекарите в Поморие подкрепиха програмата на д-р Костадинов за развитие на здравеопазването в общината

10:29, 10 окт 15 / Здраве 25 336 Шрифт:
Topnovini
Лекарите в Поморие подкрепиха програмата на д-р Васил Костадинов за развитие на здравеопазването в морската община.  Основен акцент в нея е допълнително финансиране на доболничната помощ или създаване на Общинска здравна каса. Нейната цел е да сложи край на връщането на пациенти заради изчерпани  лимити за прегледи от специалисти и талон-направления за медико-диагностична дейност.

Д-р Костадинов, който е кандидат за общински съветник, представи програмата си по време на среща дискусия с невролози, хирурзи, специалисти по вътрешни болести, акушер-гинеколози,  офталмолози, анестезиолози, стоматолози и гости от община Поморие. Сред лекарите бяха и началници на отделения от МБАЛ-Поморие, представители на Санаториума в града, както и акушерки, медицински сестри и лаборанти.

„Ограниченията в здравеопазването са основно в доболничната помощ. Именно там, пред кабинетите на личните лекари, се зараждат и конфликтите. Когато пациентът разбере, че лимитите са изчерпани и не може да получи талон-направление за специалист и за изследвания, пред него има две възможности – едната е да се върне следващия месец, а другата да си плати за прегледа и изследванията. Когато не може да чака, той избира втората”, обясни д-р Васил Костадинов.

Д-р Костадинов предлага следващият Общински съвет да възприеме идеята и при първа възможност да гласува допълнителни средства.

От своя страна присъстващите изразиха мнение, че Поморие има нужда от дежурен кабинет, който да работи вечер и в почивните дни. Причината е, че сега на пациентите се налага да пътуват до лечебно заведение в Бургас, с което техните лични лекари имат договор, като само за най-тежките случаи се вика Бърза помощ.

Лекарите от общинската болница приеха и идеята за привличане на специалисти  чрез активна общинска кадрова политика с цел повишаване нивото на компетентност на болницата. Нещо, което би й позволило да кандидатства за допълнителни клинични пътеки.

Силна подкрепа от лекарското съсловие получиха и предложенията на д-р Костадинов за разкриване на хемодиализен център на принципа на публично-частното партньорство  и създаването на Център за лечение на мъжки и женски стерилитет. Последният ще съчетава  лечебните свойства на поморийската кал и опита на специалистите от Поморие със съвременни ин витро методи.

„Сега на пациентите на хемодиализа от община Поморие се налага да пътуват до Несебър или Бургас. За щастие техният брой не е голям, но подобен център има перспектива, защото благодарение на него може да се развива медицински туризъм. Той със сигурност ще е търсен и от пациенти от други общини”, каза д-р Димитър Шерденов.

Д-р Матей Попов, който е началник на Родилното отделение в МБАЛ-Поморие, сподели, че изграждането на ин витро център в града би било благородно начинание.

„Това може да е първият център в света, който да обединява модерни ин витро процедури и калолечение”, каза д-р Георги Продромов.

Д-р Костадинов, който е на трето място в листата с кандидати за общински съветници на Партия на зелените, благодари на лекарите за подкрепата и сподели, че ще се радва идеите му да бъдат реализирани независимо от това дали ще стане общински съветник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама