Дадоха минимална присъда на варненка, убила бившия си мъж при самозащита

17:14, 09 окт 15 / Крими 25 255 Topnovini
46-годишната Карине Колева ще прекара 1 година и 6 месеца при първоначално общ режим в затворническо общежитие от открит тип заради  убийството на Михаил Колев. Варненският окръжен съд (ВОС) я призна за виновна, като деянието е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Жената е оправдана от магистратите по първоначално обвинение, че  убийството е съпроводено с особена жестокост.

На 12.09.2014 година вечерта Колева вечеряла с бившия си съпруг. Според свидетелски показания в съда двамата поддържали ежедневни отношения, употребявали заедно алкохол и почти винаги след това се карали. Бяха представени и доказателства, че често скандалите в семейството прераствали в сбивания, последвани и от оплаквания в полицията. 

Двамата били разведени, но живеели заедно от 20 години. Сключили брак през 2008 г., който бил прекратен след четири години. От съвместното съжителство  имали 12-годишен син, който според защитата бил свидетел на скандалите между родителите си. Според съседи Колеви събирали от контейнерите в квартала различни неща, които предавали на вторични суровини и с получените пари си купували храна и алкохол, които консумирали заедно. 

Вечерта на убийството двамата отново пили алкохол и стигнали до конфликт, който прераснал в сбиване. Колев нападнал бившата си жена с кухненски нож и успял да я довлече до леглото, заплашвайки, че ще я убие. По време на борбата между тях Колева успяла да отнеме ножа и да нанесе 4 прободно-прорезни рани, като три от тях  били смъртоносни. След това хвърлила ножа в кухненската мивка и подала сигнал на 112, представяйки се с моминското си име. На място бил изпратен екип на Второ РУП - Варна и екип на "Бърза помощ", които установил смъртта на Михаил Колев. Според съдебната експертиза 46-годишната жена е била в състояние на обикновено алкохолно опиянение и е съзнавала действията си.

"Искам да се прибера при сина си, много го обичам“ – това заяви 46-годишната майка при дадената й последна дума в съда.  ВОС осъди Колева да заплати на сина на Колев от предишен брак обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на деянието – 3500 лева, заедно със законната лихва до пълното изплащане на сумата. Съдебният състав отхвърли като неоснователен гражданския иск за разликата до първоначално предявената сума от 100 000 лева.

Присъдата на Карине Колева може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд Варна в 15-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!