Тунизийска НПО спечели Нобеловата награда за мир

12:00, 09 окт 15 / Свят 25 138 Topnovini
Тунизийската неправителствена организация Квартет за национален диалог (National Dialogue Quartet) спечели тазгодишната Нобелова награда за мир, съобщи Нобеловият комитет.

Наградата се присъжда за приноса на организация към мирния диалог в Тунис след на т. нар. „Жасминова революция“ през 2011, която сложи края на тоталитарния режим в страната и началото на Арабската пролет.

Квартетът получава наградата за решителния си принос към изграждането на плуралистично общество в Тунис. Организацията е създадена през 2013 година, когато демократичният процес в страната е бил в опасност заради политически убийства и социално недоволство.

„Тя е подпомогнала установяването на алтернативен мирен политически процес, по времето когато страната е била на ръба на гражданска война“, посочват от Нобеловия комитет. „По този начин организацията е изиграла ключова роля в установяването на конституционна система и управление, гарантиращи фундаменталните права на цялото общество, независимо от пол, религия и политически убеждения. Повече от всичко, наградата цели да насърчи народа на Тунис, който въпреки големите предизвикателства положи основите на национално единство, за които Комитетът (Нобеловия – бел. ред.) се надява да служат за пример в други страни“.

Миналата година Нобеловият комитет присъди отличието на Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатяртхи заради тяхната борба срещу потискането на децата и младите хора.

Наградата е връчвана 95 пъти от 1901 г. до 2014 г. на 128 лауреати, 16 от които - жени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!