8 района в Шуменско са заплашени от наводнения

11:13, 09 окт 15 / Общество 25 260 Topnovini
8 района в област Шумен са със заплаха от наводнения. Това обяви директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район” Десислава Консулова днес в Шумен.

Тя участва в среща-консултация със заинтересованите страни и обществеността по обсъждане на карти на заплахата и карти на риска от наводнения за области Шумен и Търговище, организирана от Басейновата дирекция.

Срещата е в рамките на изпълнение на проект “Разработване на планове за управление на риска от наводнения“ по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ (ОПОС) и е не само информационна, а и възможност за идентифициране на значими проблеми в определените райони, които ще се вземат под внимание при изготвянето на Плана за управление на риска от наводнения (ПУРН) за Черноморския район за басейново управление.

Десислава Консулова заяви, че осемте района в Шуменско са със заплаха от реки с дължина около 200 км.

Според извършената оценка на риска от Басейнова дирекция е видно, че при висока вероятност за настъпване на наводнения ще бъдат засегнати над 1000 души от областта.

Над 700 са хората в общините Велики Преслав и Шумен, а около около 200 са от общините Нови пазар и Каспичан.

В отчетите е отбелязано, че 445 дка жилищни райони, както и 88 дка смесени жилищни райони са заплашени от наводненията. Риск има и за 1746 дка транспортна инфраструктура, 342 дка индустриални терени, както и 342 дка зелени териотории.

Опасност от наводнения има около речните корита, които минават близо или през населените места. В Нови пазар такава опасност има от Крива река, при Мадара от река Мадара, в Каспичан рискът е от река Провадийска. Река Камчия създава такава опасност в Смядово, село Златар, Шумен, Веселиново и Върбица.

„За всички тези картирани райони ще бъдат определени по отделно цели, приоритети и ще бъдат определени конкретни мерки”, каза директорът на Басейнова дирекция и допълни, че всички коментари и бележки, които получат на тези срещи до 7 ноември трябва да бъдат взети под внимание, за да се изготви актуален план.

„В момента по този проект по ОПОС има две обществени поръчки – за изготвяне на цели и приоритети на басейново ниво, другата е за изготвяне на програма от мерки. В рамките на тези поръчки до края на месеца ще излязат финалните резултати с конкретна програма от мерки, която ще бъде комплектована в един общ проект – План за управление на риска от наводнения. В края на годината или в началото на следващата той ще бъде публикуван и обявен за обществени обсъждания”, каза Десислава Консулова.

Тя заяви, че за 9 месеца на територията на община Шумен са извършени 132 проверки на язовири и речни легла във връзка с тяхната проводимостта. Издадени са 83 предписания.

„В момента те се проверяват. Там където има неизпълнение на тези предписания, съответните общини и областни управители ще бъдат санкционирани”, каза Десислава Консулова и обясни, че проверките трябва да приключат до края на октомври.

В срещата бяха оповестени и данни за област Търговище. Там има 4 района със заплаха от реки с дължина около 55 км. При висока вероятност за настъпване на наводниени ще бъдат засегнати 339 души от областта, като почти всички са от община Търговище.

Опасност има за 100 дка жилищни райони, 119 дка транспортна инфраструктура и 860 дка зелени територии.

В Търговище рисково е коритото на река Камчия при Кралево, Руец, Търговище и Вардун.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!