Кметът на Благоевград съди журналистка за клевета след направени разкрития

20:03, 08 окт 15 / Общество 25 173 Topnovini
Кметът на Благоевград Атанас Камбитов е завел дело срещу репортера на предаването "Господари на ефира" в областния център и главен редактор на местна информационна агенция Мариета Димитрова заради нейни разследвания, засягащи градоначалника.

Димитрова е направила обстойно разследване за обществени поръчки и стандарта на живот на Камбитов. Резултатите от него публикувала в няколко текста в електронната медия Blagoevgrad-News. Заради тази си дързост журналистката се сдоби със съдебно дело за 100 000 лева неимуществени вреди.

Пред репортер на София Topnovini.bg репортерът на "Господари на ефира" обясни, че е написала една или две статии за обещанията на кандидата за втори мандат кмет на областния център на Пиринско, които не са изпълнени. След това са излъчени и материалите, подготвени за предаването. Последвали още няколко.

"Единият от тях беше за финансовото състояние на кмета, приложено естествено с документи и доказателства. Тази статия беше плод на три месеца журналистическо разследване", разказа Мариета Димитрова.

Според нея, Камбитов се е хванал за последното изречение на публикацията и решил да й потърси отговорност.

"Той ме съди, че съм казала, че след изложените факти логично излиза съмнението в гражданите, че вероятно обществените поръчки в Благоевград са непрозрачни. Аз казвам „вероятно“, не го твърдя", сподели тя и допълни, че става дума за открит съдебен натиск.

Когато получила призовката си, Димитрова разбрала, че тя не е единственият представител на медиите, сдобил се с дело след публикации срещу управника на Благоевград от 2011 до 2015 година.

"Разбрах от приятели и познати в града, че е съдил няколко колеги в Благоевград в момента, в който са написали нещо, което не му харесва. Там делата са приключили бързо. Колегите се плашат от едно такова съдебно дело и отиват и се договарят да не пишат повече срещу него и той си оттегля иска. Разбрах, отново от общи познати, че това се е очаквало и от мен – и аз да спра да пиша и да питам и да го оставя в този медиен комфорт, който той си е създал в града“, каза още репортерката на "Господари на ефира".

Тя е категорична, че не се притеснява от развитието на съдебния процес, а част от документите, които тя е намерила по време на разследването си ще бъдат приложени в съдебната зала. Журналистката няма намерение да се извинява, нито да се обяснява. Убедена е във всичко, което е публикувала за градоначалника.

"Аз заявявам, че когато имам факти, документи и доказателства и когато съм провела съвестно журналистическо разследване, няма да спра. Това е моята работа“, заключи Димитрова.

Екипът ни се свърза и с кмета Камбитов, който потвърди, че има такова нещо и заяви, че първоначално не е искал да коментира нищо.

„От тези неща нищо не е истина, не разбирам какво трябва да коментирам. Това е откровена клевета, от задължения на фирми и така нататък. Прави се финансова експертиза и се вижда“, обясни той и отрече по този начин да се опитва да окаже съдебен натиск.

"За какъв натиск говорим? Какво означава съдебен натиск", запита той и допълни, че това е второ дело срещу местен журналист. При първото обаче не се стигнало до решение, тъй като репортерът се извинил и обявил, че написаното от него не е вярно и е грешка.

"Ако тя каже, че това, което е написала не е вярно, аз веднага ще прекратя делото“, обеща кметът на Благоевград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!