Иван Иванов към строителите: Парите от Европа ще остават при местния бизнес

20:00, 08 окт 15 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini
Много пари са предвидени за строителство още през първите месеци на новия мандат, доста работа ще има за вас, увери шуменските предприемачи кандидатът за кмет от БСП Иван Иванов на среща с Камарата на строителите. Сега е и времето да поискате и изгодни за вас промени в новия Закон за обществените поръчки, който предстои да се гледа на второ четене, припомни Иванов в качеството си на народен представител, който пряко работи по този закон. 

Той пое ангажимент пред строителите обществените поръчки на община Шумен да се фокусират върху местните фирми и при тях да влязат максимално средства в рамките на закона. "Знам какво е да дойде голяма софийска фирма, да те наеме за подизпълнител и накрая да не ти плати. От мен имате подадена ръка и обещание това, което ни дава Европа, да остава в града. Да, има големи поръчки, на които местният бизнес не може да отговори, затова препоръчвам сдружаване. Слагаме черта на търговете, след които се казва, че са направени специално за някого. Аз не мога да бъда командван по телефона", заяви Иванов.

Пред строителите той разясни идеята си за управление чрез обществени съвети, най-важният от които е съветът по градоустройство и в него ще участват строители, проектанти и архитекти. Една от целите на този съвет ще бъде да създаде единен архитектурен силует на града.

В срещата участва и зам.-кметът по строителството в сегашния кметски екип инж. Иван Йонков. Той защити идеята още с бюджета за 2016 г. общината да разкрие инвеститорска дирекция, каквито имат повечето общини и каквато е имало и в Шумен допреди 15-20 г. Тя ще се занимава с целия инвеститорски процес, който сега е пръснат в няколко звена и създава проблеми. В нея ще работят инженери с различни специалности, прависти, архитекти, експерти по евроинтеграция. "Това не иска много пари, а само воля от кмета", каза инж. Йонков.

Строителите харесаха идеята общината да публикува на сайта си предварително проектите, по които ще се обявяват търгове, за да може специалистите навреме да изкажат забележки по тях. Това досега не е правено. Ще се дигитализира изцяло книжният в момента технически архив, за да се ползва бързо. Това ще ускори услугите и на замисления специален фронт-офис за бизнеса.

Строителите на свой ред се оплакаха, че все по трудно намират работници. Укориха възложителите на обществени поръчки, че нерядко обявяват неадекватни начални цени на поръчките, много по-ниски от реалните и попитаха защо нямат право да обжалват това. Те настояха също да получават парите си срещу акт 15, а не както сега - с акт 16, с който строителят няма нищо общо.

Камарата на строителите в Шумен, в която членуват 17 фирми и се председателства от инж. Данко Добрев, поиска поне веднъж в годината кметът да се среща с тях в неформална обстановка, за да си споделят проблемите.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама