„Прозрачност без граници“: С участието си в референдума можем да задължим политиците да се съобразяват с нашия глас

19:22, 08 окт 15 / Политика 25 172 Topnovini
В Русе продължава информационната кампания на Асоциация „Прозрачност без граници“ „Гласуване по интернет? На референдума решаваш ти!. Днес градът беше домакин на среща-дискусия с участието на експерти и граждани на тема „Защо е важно да гласуваме на референдума за дистанционно електронно гласуване на 25 октомври?“.

Инициативата се провежда в 12 града в страната, както и сред българските общности в чужбина и включва серия от публични срещи-дискусии с представители на активната местна общественост по темата за референдума, значението му за нашето общество и цели разясняване на аргументите в полза на един от двата възможни отговора: „ЗА“ или „ПРОТИВ“ гласуването по интернет.

„С участието си в националния референдум не въвеждаме електронното гласуване от утре. На 25 октомври ние, българските граждани, ще можем да вземем решение, с което да задължи политиците да се съобразят с нашия глас и да предприемат конкретни действия съобразно волята на народа. Не бива да пропускаме тази възможност – тя е стъпка от дълъг път, който всички трябва да извървим – и политиците, и обикновените граждани, да живеем като независими, достойни и свободни граждани на модерна и демократична държава.“ коментира Огнян Минчев, председател на УС на Асоциация „Прозрачност без граници“, преподавател в СУ „ Св. Климент Охридски“ и експерт по изборните дела с дълъг опит в наблюдението на избори и изследването на изборните процеси в страната.

В дискусиите, част от кампанията, се обсъждат аргументи „ЗА“ и „ПРОТИВ“ електронното дистанционно гласуване, като целта на „Прозрачност без граници“ е гражданите да направят информиран избор, гласувайки в референдума.

Основните аргументи в полза на електронното гласуване, изтъкнати по време на обсъжданията, са възможността за участие в изборния процес за нашите сънародници в чужбина, намаляването на времето, необходимо за изчисляване на резултатите, както и редуцирането на купения и контролирания вот.

 „През последните години купуването на гласове и контролираният вот придобиха застрашителни мащаби. Електронното гласуване ще позволи в изборния процес да се включат още избиратели, като по този начин ще намали относителната тежест на купения вот.“, коментира Огнян Минчев.

Експертите и гражданите, взели участие в срещите, коментират още несигурността, липсата на гаранции за тайната на вота и усложненията, с които ще се сблъска изборната администрация, като недостатъци на електронното гласуване.

 „Дори и да са създадени гаранции срещу хакерски атаки, за хората остават съмненията, че някой може да подмени вота им или не са сигурни, че той ще бъде отчетен. Необходимостта да бъде запазена анонимност на гласуването създава усещане за непрозрачност на процеса и поражда съмнения у гражданите, които не са наясно със съвременните информационни технологии. Електронното гласуване усложнява подготовката на изборния процес – то изисква избор и тестване на подходяща технология, обучение и адекватна подготовка на изборната администрация. Съчетаването на традиционния начин на гласуване (с хартиени бюлетини) и електронно гласуване на практика въвежда две различни технологии в един общ процес, с който трябва да се справи изборната администрация.“, допълни председателят на Управителния съвет на „Прозрачност без граници“.

Инициативата на Асоциация „Прозрачност без граници“ предвижда още срещи-дискусии в градовете Варна, Хасково, Пловдив, Враца  и София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!