Съдът в Страсбург постанови: МВР е изтезавало обвинен в престъпление

15:39, 08 окт 15 / Общество 25 187 Topnovini
България е нарушила забраната за изтезание, която е заложена в Европейската конвенция за правата на човека. Това постановява Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) в поредно свое осъдително решение срещу България, съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Този път то е по делото, заведено от Милен Стойков, който от май 2010 г. излежава присъда от 16 години и половина за участие в големия грабеж от офиса на старозагорската фирма "Пещострой" през февруари 2009 г.

Той беше един от тримата задържани за обира на стойност малко над 1,8 млн. лв. Дни след грабежа Стойков е задържан в дома си в Казанлък, качен на кола и по негови думи изкаран от града в посока към планината. След това е признал вината си, но показанията били изтръгнати с изтезания и по този начин бил осъден.

По думите на потърпевшия в планината му е нанесен побой, горен е с автомобилна запалка и е забиван върха на нож под ноктите му с цел да се изтръгне от него информация за това къде са укрити парите. Той няколко пъти губил съзнание, но всеки път бил свестяван от полицаите, за да продължи изтезанието.

Съдебномедицинско удостоверение, издадено на следващия ден, установява, че Стойков има синини, ожулвания и наранявания по различни части на тялото си. Въпреки това, според съда той не е бил принуждаван да прави самопризнания и доброволно е посочил къде са укрити парите.

След това Стойков подава жалба до главния прокурор и Министерството на вътрешните работи, оплаквайки се от малтретирането, на което е бил подложен, но окръжната прокуратура отказала да образува досъдебно производство срещу полицаите, което било потвърдено от апелативната прокуратура.

В решението си ЕСПЧ отбелязва, че всички действия на прокуратурата след оплакването на Стойков са били насочени към това да се установи бил ли е той принуждаван да прави самопризнания, но не и към това да се установи упражнявано ли е над него насилие. Съдът отчита, че макар да не може да провери достоверността на описаното от Стойков за начина, по който е малтретиран, информацията за нараняванията му от съдебномедицинското удостоверение съвпада с описаното от него, в това число кръвни съсиреци под ноктите му.

Европейският съд за правата на човека обаче не присъжда обезщетения или разноски по това дело – жалбоподателят се е представлявал сам пред Съда и не е поискал парично обезщетение за неимуществените вреди. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!