Започна осиновяване на бездомни кучета от общинския приют във В. Търново

14:59, 08 окт 15 / Общество 25 189 Topnovini
От началото на месец октомври ефективно започна работа изграденият Общински приют за бездомни кучета, съобщават от кметската администрация във Велико Търново.

Проекта е реализиран в изпълнение изискванията на Закона за защита на животните и произтичащите от него задължения за Община Велико Търново. Започна поетапно настаняване в приемника на животни, първоначално от територията на град Велико Търново. 

Поетапно ще бъдат приемани бездомни кучета и от населените места от цялата община. Приоритетно се настаняват кучета от райони, в които има оплакване от страна на граждани за опасни или агресивни животни, от териториите на паркове и детски площадки, както и от райони, където има некастрирани майки с малки кученца.

С цел на по-краткият престой на животните в приемника е създадена и се поддържа страницата „Осинови от Велико Търново“, където се публикуват снимки на всички новоприети кучета. На нея може да се получи информация за животните и възможността при желание те да бъдат осиновени. В първата седмица след стартиране на страницата вече е факт осиновяването на първото кученце.

Животните се предоставят от служителите на приемника на осиновителя обезпаразитени, чипирани и кастрирани, с изключение на по-малките кученца, които се кастрират при навършване на определена възраст.

Гражданите на Велико Търново проявяват загриженост и вече са подадени множество нови заявки за осиновяване на други кучета от приемника, които се очаква да се случат всеки момент.

Община Велико Търново се обръща с апел към всички, които желаят активно да участват като доброволци в приюта, с цел социализиране животните, да заявят своето желание за това и да се включат в доброволческата програма и дейности на приюта.

С благодарност се приемат даряване на играчки, материали и консумативи, които ще подпомогнат успешната работа в приюта.

Очаква се новосъздадената институция да има важен принос в системните усилия за решаване на проблема с бездомните кучета, при спазване на най-високите европейски стандарти и изисквания за добро отношение към животните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!