Грипната епидемия се очаква в края на годината

14:26, 08 окт 15 / Общество 25 159 Topnovini
Тази година грипната епидемия ще подрани. Пикът ѝ ще бъде в края на годината. Няма нови щамове, от които да се притесняваме, вирусите си остават като миналогодишните- А-Калифорния, А-Швейцария и Б-Пукет. Все още нямаме регистрирани случаи на територията на България. Това каза по време на пресконференция за превенцията срещу грипа националния консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Статистиката сочи, че у нас едва двама на сто души се ваксинират срещу грип. Кожухарова посочи, че за миналата година са били продадени 180 000 ваксини, което по думите ѝ е много малък брой.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари Любомир Киров обясни, че ваксината не е 100%-ова гаранция срещу грипа, но дава поне 80% сигурност и стабилност на организма да се пребори по-бързо.

„Всяка година вирусите променят структурата си. Така за 4,5 години болестите са се променили изцяло. За това има години, в които трудно се намира ваксина, която да е изцяло успешна. Въпреки това ние съветваме хората да се ваксинират. Не само, за да защитят себе си, но и останалите около тях- близките си и хората, с които ежедневно контактуват“, каза той.

От днес, 8 октомври, стартира информационна кампания с цел насърчаване на лекарите също да се ваксинират, като така ще дадат пример и на пациентите си. Киров обясни, че подобна кампания е имало и миналата година, но не е била много успешна.

„Въпреки това трябва да се говори за това и колегите трябва да спрат да бъдат толкова нехайни към собственото си здраве. Сериозно трябва да се замислят и рисковите групи хора- възрастните, децата, бременните жени. Ваксината трябва да си направят и хората със сърдечна недостатъчност, с бронхит или бронхиална астма“, допълни той.

По думите му ваксината не струва повече от 20 лв, а поставянето ѝ е напълно безплатно. Киров направи демонстрация пред пред журналистите, като повика медицинска сестра, която да му постави ваксина, за да покаже, че няма нищо страшно.

Медиците подчертаха, че при бременните жени няма никакъв риск за плода, ако си поставят ваксина. Децата пък могат да бъдат ваксинирани още при навършени 6 месеца. За възрастните хора също е много важно, тъй като са предразположени към последвали усложнения от вируса.

„Всяка година умират в България между 2 или 3 хиляди души от пневмония, които са починали в болница. Голяма част от тях са възрастни хора, при които грипът е причинил усложнения“, коментира още епидемологът Мира Кожухарова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!