ЕС да спре войната в Сирия, призова президентът

13:27, 08 окт 15 / Политика 25 112 Topnovini
С всяко парче нова ограда днес, с взаимните блокади на граници, с телените мрежи, с водните оръдия и сълзотворен газ, използвани срещу бежанците и то в сърцето на Европа, ЕС застава срещу собствените си правила, ценности и идентичност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри в София срещата на високо равнище „Нови визии за партньорство и съседство в Европа“. Настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от региона участват в конференцията, под патронажа на държавния глава, организирана от Фондация „Център за политически диалог Петър Стоянов“ и Международния център „Низами Ганджави“.

В изказването си държавният глава Росен Плевнелиев призова за солидарност и отговорност, както и за общ европейски подход за справяне с мигрантския натиск. „ЕС е семейство и като такова то се базира на ценности, на споделена съдба, а не на калкулации и интереси“, категоричен беше президентът.

„Стотици хиляди души стоят на прага на Европа, протегнали ръка за помощ, борещи се за правото си на живот. От това се възползват националистическите партии, които се захранват от страховете на хората“, посочи президентът. Държавният глава изрази загриженост от тенденцията на засилване на езика на омразата, расизмa, ксенофобията, популизмa и агресивния национализъм. Тези предизвикателства надхвърлят националните граници и ни призовават към решителни действия заедно, смело и в световен мащаб, заяви държавният глава.

Росен Плевнелиев подчерта, че животът на бежанците няма да се подобри, докато конфликтът в Сирия продължава и апелира международната общност да работи за прекратяване на боевете. „Европа трябва да „удари“ с ръка по масата и каже „Стига вече с тази кървава война“. Трябва да гарантираме спазването на основните човешки права, да се нагърбим с трудната задача да създадем държавни институции в Сирия, които да служат на хората“, заяви президентът. Росен Плевнелиев посочи, че е крайно време за усилията да бъдат насочени към справянето с причините за възникване на кризите, а не единствено към разрешаване на нейните последствия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!