Близо 2500 лични карти предстои да бъдат подменени до края на 2015 г. в ОДМВР – В. Търново

07:49, 08 окт 15 / Крими 25 213 Topnovini
От началото на 2015 г. до момента в ОДМВР – Велико Търново са издадени 12 897 лични карти, 10 501 паспорта и 5 774 свидетелства за управление на МПС, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция. Броят на неподменените лични карти с изтекъл срок на валидност от месец януари до края на месец септември на 2015 г. е 805. 

От полицията напомнят, че всеки български гражданин, който живее на територията на страната, е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да поиска издаването на лична карта. Документите за издаване на лична карта на непълнолетни лица се подават лично и в присъствието на родител, настойник или попечител, който получава готовия документ.

Личната карта се подменя с нова в срок до 30 дни при промяна на постоянен адрес, изтичане срока на валидност, изгубване, кражба, повреждане или унищожаване.

При промяна на имената, единния граждански номер, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа, лицето е длъжно в срок до 30 дни да подмени всички български лични документи, които притежава.

Гражданите, притежатели на български лични документи, са длъжни да ги пазят от повреждане, унищожаване или загубване. При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ лицето е длъжно в срок до три дни да декларира това в най-близкото структурно звено на МВР или в дипломатическите или консулски представителства на Република България в чужбина.

За неспазване на 30-дневния срок за подаване на заявление за подмяна на български лични документи се налагат глоби от 20 до 150 лв., а глоба от 30 до 200 лв. се налага на лица, които изгубят, повредят или унищожат български личен документ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!